{ "title": "Basmati Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/basmati-pilav.jpg", "date": "19.01.2024 13:12:48", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu lezzetten kendisini mahrum bırakmayacaktır ve bir daha diğer pirinçlerle hazırlanan pilavları damaklar kolaylıkla kabul etmeyecektir. Jasmin pirincini andıran ve çok daha az kokulu ve nişastalıdır. Basmati pirinci farklı pirinç türlerine oranla suyu daha fazla çeker ve basmati pirinci ile pilav hazırlanırken, örneğin 1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı sıcak su kullanılır. Bu nedenle basmati pirinci ile hazırlanan pilav diğer farklı pirinçlerle hazırlanan pilavlarla aynıdır. Ancak mükemmel bir pilav yemek istiyorsanız mutlaka su miktarına dikkat etmeniz kâfi olacaktır.

Basmati Pilav İçin Gerekli Malzemeleri
Basmati Pilavı Nasıl Yapılır?

Basmati pilavı hazırlığımıza ilk olarak 1 su bardağı basmati pirincini uygun bir kabın içene alarak üzerine ılık su ekleyerek yarım saat kadar bekleterek başlayalım. Ardından verilen sürenin sonunda ıslatılan pirincin ıslama suyunu döktükten sonra bol suda birkaç su yıkayarak suyunu süzdürmek için süzgecin içine alarak pirinçleri hazır hale getirelim. Bu arada da 2 su bardağı kaynar suyumuzu hazır hale getirelim. Tüm hazırlıklarımız tamamlandıktan sonra pilav tenceremizi ocağa alarak içine 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave ederek yağın eriyerek ısınmasını sağlayalım.

Daha sonra ısınan yağın üzerine önceden yıkayarak süzdürdüğümüz basmati pirinçleri ilave edim ve bir tahta kaşık yardımıyla kısık ateşte yaklaşık olarak 4-5 dakika kadar pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım. Ardından kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine 2 su bardağı dolusu kaynar su ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırarak ocağımızı yüksek ısıya getirerek pilavımızı 1-2 dakika kadar kaynatalım. 1-2 dakika yüksek ateşte kaynayan pilavımızın üzerine kapağını kapatarak ocağımızı kısık ateşe getirerek saatimize bakalım ve tam olarak 14 dakika sonra ocağımızın altını kapatalım. Pilavımızın kapağını açmadan yaklaşık olarak 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra tencerenin kapağını açarak pilavımızı karıştırarak alt üst ederek sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }