{ "title": "Bezelyeli Bulgur Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/bezelyeli-bulgur-pilavi-723.jpg", "date": "21.01.2024 01:35:19", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Bezelyeli bulgur pilavı, bulgur pilavının birçok çeşidini hemen herkes bilir ve yapar. Meyhane pilavı, domatesli bulgur pilavı, şehriyeli bulgur pilavı ve daha birçok lezzetli bulgurla yapılan pilav çeşidi. Hepsi de hem çok besleyici hem de çok lezzetli olan bulgur pilavı birçok sulu yemeğin yanına yapıldığı gibi ana yemek olarak da tüketilmektedir. Ana yemek olarak sunacağınız bulgur pilavı yanına cacık, ayran, turşu ya da salata ikram edilebilir. Ayrıca pratik bir yemektir ve çok çabuk hazırlanabilir. Bulgur sağlığımız açısından önemli besin kaynaklarımız arasındadır. Oldukça yüksek karbonhidrat değerine sahip olan bulgur vücudumuzun enerji ihtiyacını da bu sayede karşılamaktadır. B12 dışındaki tüm B vitaminlerini içinde barındırır, çinko, krom, magnezyum açısından da oldukça zengin olan bulgur folik asit açısından da oldukça zengindir. Başta kansızlık sorunu olmak üzere birçok hastalığa karşıda koruyucudur. Sağlık için bu kadar önemli olan bir gıdayı mutlaka tüketmeliyiz.

Bezelyeli bulgur pilavı için gereken malzemeler
Bezelyeli bulgur pilavı nasıl yapılır?

Öncelikle bulguru bol su ile iyice yıkıyoruz ve yıkadığımız bulguru süzülmesi için tel süzgece koyuyoruz. Malzemeleri sığacak büyüklükte bir tencereye tereyağını ve sıvı yağı ekleyip tereyağını eritiyoruz. Eriyen tereyağının içerisine küp-küp doğradığımız soğanları ilave ediyoruz. Soğanlar renk değiştirmeden yıkayıp doğradığımız biberleri de soğana ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Domates ve biber salçasını da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Güzelce yıkayıp kabuklarını soyduğumuz ve küp-küp doğradığımız domatesleri de karışıma ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Domatesler suyunu hafif çekince bulguru ilave ediyor ve birkaç dakika daha karıştırıp pişiriyoruz. Birkaç dakika karıştırdığımız bulgurun artık suyunu ilave ediyor ve pişmesine yakın suyunu tam çekmeden haşlanmış olan bezelyeleri, karabiberi ve tuzunu da ekleyerek ocağın altını iyice kısıyoruz. Bulgurun suyu tamamen çekilince ocağın altını kapatıyoruz. Bezelyeli bulgur pilavı dinlenmesi için kapağın altına bir kâğıt havlu alıyor ve kapağını kapatarak 10-15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenmiş pilavımız artık yanında cacık, ayran, salata ya da turşu ile servis edilmeye hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }