{ "title": "Buhara Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/buhara-pilavi(1).jpg", "date": "23.01.2024 06:35:45", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Buhara pilavı, görüntüsü ve lezzeti ile herkesin sevebileceği bir tarif. Tek başına bir lezzet şöleni olan pilav, Adıyaman yöresinde sıkça görülen bir pilav çeşidi. Özbek pilavıyla benzerliği olan bu tarif, tercihe göre nohut, bezelye ile de zenginleştirilebilir. Kuşbaşı eti yerine tavuk da kullanılabilir. Pilav yapımında tavuk etini tercih edenler bilmeliler ki bu yalancı bir buhara pilavı olacaktır. Pirinç ile yapılan pilavlarda dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalardan biri, pirinçlerin iyi yıkanmasıdır. Nişastası iyice temizlenmeyen pirinçlerin lapa lapa olma özelliği yüksektir.

Buhara pilavı malzemeleri
Buhara pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak kuşbaşılı etler yıkanarak tencereye alınır. Üzerine on su bardağı sıcak su eklenir. Üzerine tuz serpilerek bir saat kısık ateşte pişirilir. Pişirilen eti ayrı bir kaba aktarılır. Kalan et suyunu yedi su bardağına tamamlanır. Pirinçleri ılık tuzlu suda yirmi dakika bekletilir. Süzgece alınarak nişastası gidene kadar suyla yıkayın. Havuçlar soyularak küp şeklinde kesilir. Kuş üzümü ve kuru üzümü ılık suda on beş dakika bekletilir. Kuru soğanlar ise soyularak ufak ufak doğranır. Bir tencere içerisine tereyağı ve sıvı yağı alınarak kısık ateşte eritilir. Üzerine soğanı ve dolmalık fıstık eklenerek karıştırılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Daha sonra üzerine pirinç ilave edilerek kısık ateşte on dakika karıştırılır. Et ve havuçları ekleyerek karıştırmaya devam edilir. Tuzu, şekeri, Limon suyunu, kuş üzümünü, kuru üzümü ve hazırlanmış olan yedi bardak sıcak et suyunu ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilmeye devam edilir. Son olarak ocağın altı kapatılarak pilavımızı son kez alttan üste doğru karıştırılır. 10-15 dakika pilavı dinlendirdikten sonra buhara pilavımızı servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }