{ "title": "Çerkez Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/cerkez-pilavi(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:08:08", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Çerkez pilavı, orta Asya Türk geleneğinde yaygın bir pilav çeşididir. Özbek pilavı olarak bilinen pilavın farklı tarifleri mevcuttur. Pilav yapımına başlamadan önce pirinçleri iyi yıkayıp nişastasından arındırmak pilavın tane tane olmasını sağlayacaktır. Pilavı ocaktan aldıktan sonra 15 dakikalık dinlenme aşamasında tencerenin üzerine havlu kâğıt koyup kapağını öyle kapatmak demlenirken, fazla buhardan dolayı daha fazla yumuşamasını engelleyecektir.

Çerkez pilavı malzemeleri
Çerkez pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak ılık suyun içinde pirinçler ıslatılır. Havuçların kabukları soyularak rendeden geçirilir. Pilav yapılacak tavanın içine sıvıyağ ve şehriyenin yarısını koyarak biraz kavurduktan sonra üzerine rendelenmiş havuçları ekliyoruz. Havuçlar güzelce kendini bırakana kadar kavrulmaya bırakılır. Havuçlar kavrulduktan sonra tereyağını, bulguru, şehriyenin geri kalanını ve güzelce yıkanan pirinçleri ekliyoruz. Daha sonra üzerlerine tuzu, bir çay kaşığı şekeri ve dört damla limon suyunu ekleyerek on dakika kadar kavuruyoruz. İsteğe bağlı olarak tavuk bulyon atılarak karışımın üzerini iki parmak kadar geçecek ölçüde su sıcak su ekliyoruz. Tavuk bulyonun tam eridiğinden emin olduktan sonra kapağı kapatılarak ocağın altını en kısık dereceye getirerek suyunu güzelce çekene kadar pişirilmeye bırakılır. Suyunu çektiğinden emin olduktan sonra pilavımızı ocaktan alırız. 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra servise hazır hale gelmiş olacaktır.

Afiyet olsun.
" } ] }