{ "title": "Divriği Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/divrigi-pilavi(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:23:46", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Divriği pilavı, Sivas yöresine ait bir etli pilav çeşididir. Divriği ilçesinin adıyla bilinen pilavın asıl tarifindeki lezzet, ancak odun ateşinde yavaş yavaş pişirmekle elde edilebilir. Şehirlerde o imkâna pek sahip olunmadığı için Divriği pilavı güvenç kaplarda pişirilebilir. Kuzu etini kokusundan dolayı tercih etmeyenler dana eti de kullanabilir.

Divriği pilav için gerekli malzemeler
Divriği pilavı nasıl yapılır?

Bir bardak pilavlık pirinç birer çay kaşığı limon suyu ve tuz atılmış sıcak suda yarım saat bekletilir. Arzuya göre pirincin miktarı ona bağlı olarak da suyun miktarı arttırılabilir. Yarım saat bekledikten sonra pirinçler süzülür. Üzümler yıkanır, üzerine bir miktar sıcak su eklenip 15 dk. Bekletilir. Kuzu eti küp-küp doğranır ve yumuşayıncaya kadar haşlanır. Eğer nohutlar önceden hazır edilmemişse nohutlarda ayrı bir yerde haşlanır. Bir tavada az bir tereyağı ile bademler kavrulur. Pilav yapılacak tencereye kalan tereyağı konur. Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Üzerine nohut, üzüm, haşlanmış kuzu eti katılıp kavrulmaya devam edilir. Karabiberi atılır. 5 dakika kavrulduktan sonra 1 bardak sıcak su veya et suyu ilave edilir. Kaynamaya başladığında tuzu atılır. Süzülmüş pirinçler ve kavrulmuş bademler kaynayan suya eklenir. Birkaç kez karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Pilav ocaktan alındıktan sonra 10 dk. Demlenmeye bırakılmalıdır. Bu süreçte pilavın üzerine havlu kâğıt serilip kapağı öyle kapatılabilir.
" } ] }