{ "title": "Domatesli Arpa Şehriye Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/domatesli-arpa-sehriye-pilavi.jpg", "date": "21.01.2024 16:40:14", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "
Domatesli arpa şehriye pilavı, hafif yapısı sayesinde ağır etli yemeklerin yanında servis yapılacak ideal bir tarif. Diğer pilavlardan biraz farklı bir yapılışı var. Domatesler soğanlarla birlikte sos halinde yağda hazırlanırken arpa şehriyeler, pirinç ve bulgurdan farklı olarak suda haşlanarak sosa ilave ediliyor. Tercihe göre dereotu ile de tatlandırılabilecek bir tarif olan şehriyeli pilavın pişme seviyesi biraz el ayarı istiyor. Hem haşlanıp hem de sosun içinde pişirilecek olan şehriyelerin fazla pişip hamur haline gelmemesi mutfakta gösterilen beceriye bağlı.

Domatesli arpa şehriye pilav malzemeleri
Domatesli arpa şehriye pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak soğanları kabuklarından ayırarak küçük küçük doğranır. Bir tava içerisine iki çorba kaşığı yağ konulur ve soğanlar içerisine atılarak kavrulur. Kabukları soyulmuş ve yemeklik doğranmış domatesler, bir kahve kaşığı karabiber ve bir tatlı kaşığı tuz koyarak domates suyunu çekene kadar arada bir karıştırılır. Daha sonra üzerine iki bardak et suyu ilave edilerek biraz kaynatıldıktan sonra tencere ateş üstünden alınır. Başka bir tencere içerisine on bardak sıcak suyla iki kaşık tuz eklenerek üstünede arpa şehriye ilave edilerek on dakika haşlanır. Daha sonra haşlanan arpa şehriye süzgece alınarak soğuk suyla iyice yıkanarak süzülür. Hazırladığımız sos tekrar ateş üzerine alınarak biraz kaynatılır. Üzerine süzülmüş arpa şehriyeler ilave edilerek güzelce karıştırılır. Öncelikle orta daha sonra ise kısık ateşte şehriye sosunuz çekene kadar yirmi dakika pişirilir. Son olarak hazırlanan domatesli arpa şehriye pilavımız on dakika demlemeye bırakılır. Böylelikle pilavımızı hazır olup servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }