{ "title": "Domatesli Pilav", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/domatesli-pilav-3901.jpg", "date": "19.01.2024 11:25:04", "author": "Fatih tanış", "article": [ { "article": "Domatesli pilav, pirinci alışık olmadığımız bir renge dönüştüren bir tarif türüdür. Genel olarak beyaz olarak tükettiğimiz pirinç pilavı bu tarifle domatesle harmanladığımız zaman tatlı bir kırmızıya dönüşür. Domatesli pilav yapımında taze domates kullanıldığında daha iyi olacaktır. Konserve domates kullanmak pilavın tadını yüksek oranda ekşimsi olmasına neden olacaktır.

Domatesli pilav için gerekli malzemeler
Domatesli Pilav Nasıl Yapılır?

Domatesli pilav yapımı kolay gibi görünen ama aslında güzel pişirilmezse birbirine yapışan tane tane olmayan bir pilav türüdür. Yapımı dikkat gerektiren ama bir o kadar da lezzetli olan domatesli pilav yapımına başlayalım.

Beyaz pirincini yıkayıp, bir bekletme kasesine alın içine tuz atın, limon suyu ekleyip ve üzerine kaynar su ekleyerek 15-20 dakika kadar beklenmelidir. Bekleme sonunda pirincin suyunu süzün. Pirinçler süzgeçte süzülürken, biz bu arada domateslerinizi yıkayıp rendeliyoruz. Tenceremize tereyağı alıp eritiyoruz. Eriyen yağa domatesleri ekliyoruz. Domateslerimiz sulu bir hal aldı. Bu işlemlerin ardından o suyu biraz buharlaştırıp, domates suyunu biraz çekecek ve pişecek. Domatesler suyunu çektikten sonra yani yarı yarına indiğinde, pilavı ölçtüğümüz kâse ile domateslerin üstüne 1,5 kâse kaynamış su ekleyeceğiz. Tuzunu da eklemeyi unutmayalım. Tenceredeki su kaynayınca bekleyen süzülmüş pirinci ekliyoruz. 1-2 dakika karıştırıp, tencerenin kapağını kapatıyoruz. Ne zaman tencere tekrar kaynarsa, en kısık ocağımıza alıp pilavı pişiriyoruz. Pilav piştiyse tencerenin altını kapatıyoruz. Kapağını açıp, pilavın üstüne bir kâğıt havlu ile kapatıyoruz ve 5 dakika kadar böyle bekletiyoruz. Biz bu süre zarfında bir cezvede 2 kaşık tereyağı eritip köpürtüyoruz. Tencerenin kapağını açıp kâğıt havluyu alıyoruz. Erittiğimiz, köpürttüğümüz tereyağı pilavımızın üzerine dağlıyoruz. Nazikçe pilavımızı karıştırıyoruz. Pilavmızı hazır bir kâseye doldurup servis tabağına ters çevirerek sunum yapmalıyız. Pilav pişince üzerine 2 kaşık eritilmiş köpürtülmüş tereyağı dağlandığı zaman çok iyi olacaktır. Tencerede pilav üzerine karabiber eklendiği zaman daha lezzetli olacaktır.

" } ] }