Düğün pilavı, düğünlerde, mevlit gibi özel günlerde misafirlere ikram edilen yemeklerin başında gelir. Et ve nohuttan oluşan pilav pirinç ile yapılır. Tercihe göre kuş üzümü ile tatlandırılır.
Düğün pilavı için gerekli olan malzemeler
Bir su bardağı nohut
Bir adet orta boy kuru soğan
500 gram kuşbaşı kuzu veya dana eti
Bir su bardağı sıcak su
Dört su bardağı et suyu
Tuz, Karabiber
Dört su bardağı pirinç
Üç yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
Bir fincan kuş üzümü
Düğün pilavı nasıl yapılır?
İlk önce bir gece önceden ıslatılmış nohut haşlanır. Kabukları soyulmuş soğanlar ince ince kıyın. Bir tencere içerisine iki yemek kaşığı tereyağı koyarak üzerine kıyılmış soğanları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine etleri ilave ederek biraz karıştırılır. Tencerenin üzeri kapağıyla kapatılarak etler suyunu çekene kadar kavrulur. Etler suyunu çekince iki dakika daha kavrulduktan sonra etlerin seviyesine kadar sıcak su ilave edilerek kaynayıncaya altını kızarak kısık ateşte pişirilir. Üzerine dört su bardağı et suyunu ve baharatlarını ekleyerek etler iyice yumuşayana kadar pişirilmeye devam edilir. Ilık tuzlu suda ıslatılarak süzülen pirinci kalan tereyağında tane tane oluncaya kadar kavrulur. Pişen etin suyu süzülerek pilava önce eti sonra üzümü ve nohudu ekleyerek güzelce karıştırılır. Et suyunu da pilava ekleyerek pişirmeye devam edin. Pilav suyunu iyice çekince iki dakika daha pisirdikten sonra ocaktan alın. Pilavımızı 15 dakika demlenmesini bekledikten sonra servis yapabilirsiniz. Böylece düğün pilavınız hazır hale gelmiş olur.