{ "title": "Etli Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/etli-pirinc-pilavi-2099.jpg", "date": "21.01.2024 07:18:13", "author": "hasan günü", "article": [ { "article": "Etli pirinç pilavı, genel olarak Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu Bölgelerimizin vazgeçilmez yemeklerinden birisidir. Yöre insanları geçimlerini büyük baş ve küçük baş hayvanlar ile sağladığından dolayı bölge insanı yapmış olduğu yemeklerde de bolca et kullanılmakta olup bu tip yörelerde etli yemekleri sıklıkla görmek mümkündür.

Etli pirinç pilavı malzemeleri
Etli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Yemek yapımına başlamadan önce pilavlık baldo pirincin lapa kalmaması için pirinç yarım saat kadar tuzlu ılık suda beklemeye bırakılır. Etli pilav yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu etin taze ve yumuşak olmasıdır. Bundan dolayı tercih olarak kuzu eti kullanabilir veya almış olduğunuz et dana etiyse de kasabınızdan sinirsiz ve yumuşak et isteyebilirsiniz. Kuşbaşı doğranmış olan etler derin bir tencereye alındıktan sonra kısık ateşte buhar ile pişmesi için tencerenin kapağı kapatılır. Etler önce suyunu salarken zaman zaman karıştırıp etin kendi suyunda azıcık pişmesi beklenir. Etler suyunu çektikten sonra önce sıvı yağ ardından da tereyağı eklenip birkaç dakika etler tahta kaşık yardımı ile karıştırılarak kavrulur. Daha sonra suyu süzülen ve yıkanan pirinçler kavrulmuş etin üzerine ilave edilir. 1-2 dakika hepsi birlikte kavrulduktan sonra damak tadınıza göre tuzu ayarlanır ve pilavın suyu (Ilık su olacak şekilde) ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılır. Önce orta ateşte pilavın üzeri kabarmaya başlayana kadar pişirilir. Daha sonra pilavın altı kısık ateşe alınarak suyunu tamamen çekmesi beklenir. Ardından tencerenin kapağını açmadan ocak kapatılarak beklemeye alınır. Bu süreçte tencerenin üstü bir havlu ile kapatılır ve pilavın demini alması için en az 10-15 dakika bekletilir.

Afiyet olsun.
" } ] }