{ "title": "Gelik Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/gelik-pilavi.jpg", "date": "19.01.2024 10:27:30", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "
Gelik pilavı, ülkemizde sık sık yapılan çok sağlıklı bir pilav çeşididir. Pilav çeşitlerini bulgurlu ve pirinçli pilavlar olarak ikiye ayıracak olursak pirinç pilavları arasında gösterilecek enfes bir pilav türüdür. Kalorisi yüksek olan gelik pilavı yapılışı basit ve pratiktir. Gelik pilavını diğer pilavlardan ayıran en önemli özellik içerisine süt ve süt ürünlerinin girmesidir. Süt ve kaşar peynirinin girdiği gelik pilavı bu sebeple hem lezzetini hem de kalorisini iki katına çıkarmaktadır. Daha önceleri kolay kolay bulunamayan gelik pilavı son zamanlarda ülkemizde restoranlarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. İçerisine giren süt ve kaşar peyniri Türk mutfağına aykırı olmadığı için gelik pilavını seven büyük bir kitle bulunmaktadır. Gelik pilavını hem ana yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz hem de kalorisi yüksek ve doyurucu bir pilav türü olduğu için yalnız başına da herhangi bir ana yemek olmadan tüketmek mümkündür. Gelik pilavının ilginç bir yönü de süt ve kaşar dışında içerisinde mantar bulunmasıdır. Mantar severler bu pilava bu nedenle çok ayrı bir ilgi göstermektedir. İçerisine giren bu çeşitlerle çok besleyici ve çok sağlıklı bir pilav olduğunu zaten kanıtlamaktadır. Gelik pilavını günün herhangi bir saatinde kolaylıkla yapabilir ve sofralarınıza misafir edebilirsiniz. Sağlık açısından da çok faydalı olan gelik pilavı doyurucu olduğu halde hazımsızlık ve kilo kesinlikle yapmaz. Kilo ve hazımsızlık yapmamasının sebebi içerisinde bol miktarda sebze olmasıdır.

Gelik Pilavı İçin gerekli malzemeler
Gelik pilavının üstü için
Gelik Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle pirinçleri güzelce ayıklıyoruz ve yıkıyoruz. Temizlediğimiz pirinçleri bir süre suda bekletiyoruz. Daha sonra pilavı yapacağımız tencerenin içerisine ince ince kıyımladığımız 1 adet kuru soğanı ve yanında kullanmak istediğimiz yağı yani tereyağını veya zeytinyağını ekliyoruz. Soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca arkasından küçük küçük doğradığımız mantarları tencereye ilave ediyoruz. Mnatarları da soğanlarla iyice harmanladıktan sonra pirinçleri de tencereye ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Pilav suyunu çekmeye yakın içerisine bezelye ve baharat çeşitlerimizi ekleyerek bir güzel harmanlıyoruz. Bu harmanlama işlemini gerçekleştirdikten sonra tencerenin içerisindeki malzemeleri geçecek kadar pilava su ilave ediyoruz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra pilavımız pişerken bir yandan da biz pilav üstü için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Öncelikle haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. Daha sonra kaşar peynirini rendeliyoruz. Haşlanmış patatese süt ekleyerek güzelce harmanlayıp püre haline getiriyoruz. Patates püresini ayrı bir kenara rendelenmiş kaşar peynirinide ayrı bir kenara koyarak pilavımızın hazır olmasını bekliyoruz. Yaklaşık pişme süresi 45 dk. Olan pilavımız piştikten sonra ortalama 20 dakika da dinlendirmeye alıyoruz. Pilav dinlenirken tencerenin kapağını kapatıp pilavı sıcak tutmaya özen gösteriyoruz. Daha sonra hazır durumda olan pilavı servis tabaklarına dolduruyoruz ve üzerine önce bir miktar patates püresi daha sonra da rendelenmiş kaşar ekliyoruz. Gelik pilavı hazır servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }