{ "title": "Hamsili Pilav", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/hamsili-pilav(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:00:01", "author": "Dilek yurt", "article": [ { "article": "Hamsili pilav, Karadeniz bölgesinde sevilerek yapılan bir ana yemektir. Özellikle Trabzon ve Rize illerinde sevilerek yapılır. Hamsili pilav tam anlamıyla Karadeniz ile özdeşmiş bir yemektir.

Hamsili Pilav Malzemeleri
Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?

Öncelikle yemeğimiz de kullanacağımız hamsilerin kılçıklarını iyice temizliyoruz. Daha sonra balıklarımızı temiz bir şekilde yıkayarak suyunu bırakması için bir süzgecin içerisine süzülmesi üzere bırakıyoruz. Daha sonra çelik tepsimizi tereyağı veya zeytinyağı ile güzelce yağlıyoruz. Yağladıktan sonra balıklarımızı papatya şekli vererek yağladığımız tepsiye yerleştiriyoruz. Son kalan sırayı hamsiler çelik tavadan dışarı sarkacak şekilde dizilir. Diğer yandan da tencerenin içerisine tereyağı veya sıvı yağ ekleyip kızdırmaya başlayın. Daha sonra yağın içerisine dolmalık fıstıklar eklenir. Fıstıklarımızı pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve üzerine ufak küpler halinde doğradığımız soğanları ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Daha sonra iyice yıkanan ve suyunu süzdürdüğümüz pirinçleri ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Sonra kuş üzümlerini ilave edip sıcak suyu üstünü aşacak kadar ilave edin ve üzerine tuz ilave edip tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Demlenen pilavın içerisine maydanoz dereotu karabiber biberi ilave edip karıştırın daha sonra hamsileri yerleştirdiğimiz tepsiye pilavı ilave edin. En son olarak da pilavın üstüne bir sıra şeklinde hamsileri sıralayın, daha sonra dışarı sakmış olan hamsileri de pilavın üstünü kapatacak şekilde yerleştirin. Önceden ısıttığımız 200 derece fırında 20 dakika pişirin. Genişçe bir servis tabağına hamsili pilav tepsisini ters çevirip çıkartın. Pilavımızın etrafına kestiğimiz limon dilimleri ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }