{ "title": "İran Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/iran-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 01:14:28", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olursak İran pilavı pirinç pilavlar arasında yer almaktadır. İran pilavını güzel kılan noktada zaten pirincin güzelliği ve özelliğidir. İran pilavı İran yöresinde kullanılmakta olan ve basmati adı verilen bir pirinçle yapılmaktadır. Basmati pirinci ülkemizde pek bulunmamakta ve bilinmemektedir. Çok lezzetli ve temiz bir pirinç çeşididir. İran'da neredeyse bütün evlerde bu pirinç kullanılmaktadır. Hatta bazı yörelerde İran pilavına basmati pilavı da denilmektedir. Normal pirinçle yapılan pilavlar İran'da çok az tüketilmektedir ve bütün İran restoranlarında da bu özel pirinçle yapılan İran pilavı bulunmaktadır. İran pilavını bir tadarsanız daha sonra Türkiye'de yapılan pilavları yemekten vazgeçebilirsiniz. Tabi ki bizim mutfağımız çok kaliteli ve çok çeşitlidir fakat pilav konusunda daha çok çeşit aramayız ve lezzetine bakarız. İran pilavı da bizim damak tadımıza uygun olduğu için ülkemiz tarafından çok beğenilecek bir pilav türüdür. İran pilavının yapımı da tıpkı bizim pirinç pilavları gibi gayet kolay ve pratiktir. Hatta bizim pilavlarımızın yapımından bir farkı yoktur diyebiliriz. Aradaki tek fark pirinçtir. Bunun dışında içerisine patates, susam ve safran konulmaktadır. Fakat bu malzemeler pilavın yapımında büyük bir değişiklik göstermemektedir.

İran Pilavı için gerekli malzemeler
İran Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine basmati pirinci döküyoruz ve ayıklıyoruz. Daha sonra pirinci bir kabın içerisinde yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Daha sonra içine katacağımız safranı dövecek yardımıyla iyice ufalıyoruz. Safranı ufaladıktan sonra bir kabın içerisine koyuyoruz ve üzerine 1 bardak sıcak su ilave ederek kabın kapağını kapatıyoruz ve safranı demlenmesi için beklemeye alıyoruz. Safranı tuz kararı kadar kullanacağımız için kalacak olan safran demini dolap içerisinde 3-4 gün bekletebilirsiniz. Eğer 3-4 gün içerisinde yine İran pilavı yapmak isterseniz bu demi kullanabilirsiniz. Fakat 3-4 gün geçtikten sonra safran özelliğini kaybeder ve kullanılmayacak duruma gelebilir. Daha sonra pirinci 5 dakika kadar kaynar suda haşlıyoruz ve haşlarken de içerisine göz kararı tuz ekliyoruz. Daha sonra da patatesi yuvarlak dilimler haline getirip bir tencerenin içerisinde tek taraflı olarak kızartıyoruz. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce yani kızartmaya başlamadan susamları da patatesin kızaracak tarafına serpiştiriyoruz. Daha sonra haşladığımız basmati pirinci patateslerin üzerine döküyoruz. Pirincin üzerine de daha önceden demlemiş olduğumuz safranı tıpkı bir toz biber atar gibi veya tuz atar gibi serpiştiriyoruz. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika beklemeye alıyoruz. Altında patates ve üzerinde safran olan bu pilavın tadına doyum olmuyor. İran pilavımız hazır servis tabaklarını doldurup sofralarınızı süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

İran pilavı sağlık açısından da gayet yararlı ve kilo yapmayan, doyurucu özelliğe sahip olan bir pilavdır. Günün herhangi bir saatinde korkmadan tüketebilirsiniz. Hatta gelişim sorunu yaşayan kişilerde İran pilavının faydasının görüldüğü de ayrıca söylenilmektedir.
" } ] }