{ "title": "İtalyan Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/italyan-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 13:19:43", "author": "UFUK DEMİRAL", "article": [ { "article": "İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç pilavları olarak ikiye ayıracak olursak İtalyan pilavı yani Risotto bir pirinç pilavıdır. Yapımı oldukça zahmetli ve sabır isteyen bir iştir. Sabır ister çünkü ilk deneyiminizde hatta daha sonraki birkaç deneyiminizde bile kıvamını tutturmak mümkün olmayabilir. Ülkemizde İtalyan restoranlar dışında rastlamak pek mümkün değildir. İtalya'da ise olmazsa olmaz bir pilav çeşididir. Hemen hemen bütün ana yemeklerinin yanında İtalyanlar Risotto adı verilen bu İtalyan pilavını tüketirler. İtalyan pilavına çok sayıda farklı malzemeler girmektedir. İtalyan pilavı Risottu'nun birçok çeşidi vardır. Ülkemizde bulunan bir İtalyan mutfağına gidip ben bir Risotto alabilir miyim derseniz hiç kuşku yok ki karşılaşacağınız cevap Risottonuz nasıl olsun. İşte bu cevap İtalyan pilavı olan Risottonun çeşitlerini gözler önüne sermektedir. Çok lezzetli ve kalorisi yüksek doyurucu bir pirinç pilavı türüdür. Fakat bizim mutfağımızın pilavlarına pek benzemediği için İtalyan pilavı yiyen Türkler pek memnun kalmayabilir. İtalyan pilavının en önemli noktası kullanılacak pirinç türüdür. Bu pilavın olmazsa olmazı kırık pirinç kullanılmasıdır. Kırık pirinçler arasında ise en fazla kullanılan Japon pirinci olarak bilinen İtalya'da Arborio adı verilen kırık pirinç türüdür. Baldo pirinçler bu yemeğe uygun değildir. Ayrıca bu pilavın içerisine şarap katıldığı da görülmektedir. Buda çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.

İtalyan Pilavı için gerekli malzemeler
İtalyan Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle pirinçleri güzelce ayıklayıp yıkıyoruz. Daha sonra ılık suyun içerisinde bir süre bekletiyoruz. Kırık pirinçlerin suda beklemesin sonucunda oluşacak kremayı sakın atmayın çünkü İtalyan pilavı yapımının inceliklerinden biri de bu ortaya çıkacak olan kremanın pilav için kullanılacak olmasıdır. Daha sonra rokayı temizleyip yıkıyoruz. Daha sonra bir kabın içerisine rokayı, kremayı ve safranı katarak kaynatıyoruz. Temizlediğimiz ve kremasını kaynatmak için ayırdığımız pirinçleri kaynar suyun içerisine yağı, tuzu ve karabiberini koyarak kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Yaklaşık 40 dakika sürecek pişirme işleminin sonunda 1 kaşık tereyağını pilavın içerisine atıyoruz ve iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz. Pilavı kısık ateşte pişmeye devam ederken farklı bir kabın içerisine de zeytinyağı, bonfile, sarımsak ve sirke koyarak üzerine 1 bardak kaynar su ilave ediyoruz ve bonfileyi bu şekilde kızartıyoruz. Daha sonra bu yaptığımız karışımları pilavımıza katıyoruz ve iyice harmanlıyoruz. Bu tarif size çok ilginç gelebilir çok doğal çünkü İtalyan pilavı da alışıla gelmiş bir pilav olmadığı için ilginçtir. Yaptığımız karışımları da ekledikten sonra pilavı bir süre daha pişirmeye devam ediyoruz. Bu pilav içerisine girecek malzemelerden sonra da pişmeye devam etmesiyle toplamda 1 saat kadar pişebilir. Daha sonra pilavı 20 dakika tencerenin kapağı kapalı bir şekilde dinlendiriyoruz. Şarap katılan İtalyan pilavlarına da şarabı, pilavı dinlendirirken ekleyebilirsiniz. İtalyan pilavı yani diğer adıyla Rİsotto hazır sıcak bir şekilde servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }