{ "title": "Kabune Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/kabune-pilavi.jpg", "date": "21.01.2024 12:34:42", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Kabune pilavı, Ülkemizin kendine has ve özgü olan birbirinden değişik ve bir o kadarda lezzetli yöre yemekleri bulunmaktadır. Bu yöre yemekleri Türk mutfağına zenginlik katmakta ve ülkemize her yerden gelen yabancı turistlerin ağzında bir damak zevki bırakmaktadır. Bu yemeklerden bazıları da düğün yemekleridir. Düğün yemeklerinde olmazsa olmaz bir yemeği de pilavdır. Kabune pilavı da genellikle düğünlerde olmak üzere, özel akşamlarda da yapılan bu yemek mis gibi kokan gül diyarı Isparta'dan çıkmıştır. Isparta'da düğünlerde bahçelerinde çok büyük kazanlarda ve erkek aşçılar, odun ateşinde pişirilmektedir. Yöre düğünleri bu pilavsız olmamakla birlikte, bir tabağı bitiren bir tabak daha istemektedir.

Isparta yöresinin sevilerek yenen bu meşhur yemeğin, yöre insanı tarafından bilinen bir hikayesi de bulunmaktadır. Zamanında kaynana ve gelin aynı evde yaşarlarmış. Kaynana bir gün evden çıkarken gelinine ben gelene kadar güzel bir yemek yap demiş ve çıkmış. Gelin evde fazla olmayan malzemeler ile et, soğan, nohut ile bir karışım yaparak pilav yapmış. Eve dönen kaynana, tencerenin kapağını açmış ve şaşırmış. Daha sonra yörenin güzel şivesi ile; gı-bu-ne demiş. İşte bu deyiş, zamanımıza “Kabune ” olarak gelmiş. Düğünlerde verilen bu pilavdan önce çorba, sonrasında ise salata ve helva verilir, 6-7 kişilik yer sofralarında afiyetle yenir

Kabune Pilavı Malzemeleri
Kabune Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce gerdanın yağlarından temizleyip ve yıkayıp, bir soğan ve tuz katıp suda haşlıyoruz. Gerdan haşlanırken pirinci tuzlu sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz. Haşlanan gerdan etlerini güzel bir şekilde kemiklerinden ayırıp, ince ince didikliyoruz. Haşlanan gerdan suyunu da daha sonra kullanmak üzre bir kenara bırakıyoruz. Daha sonra soğanları piyaz şekilde doğrayıp tuz, karabiber ve tercihinize göre yenibahar ovup pilav tenceresine döşeyin. Didiklenmiş gerdan etlerini üstüne yayın, onun üstünü de haşlanmış nohutları yaydıktan sonra pirinçleri iyice süzdükten sonra üzerine dökün. Daha sonra su ve et suyunu ve erittiğimiz tereyağını karıştırıp pilav tenceresinin üzerine gezdirerek dökün ve pilav tenceresini ilk önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirip, dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen pilavı geniş bir tabağa ters çevirerek servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet olsun.
" } ] }