{ "title": "Kepse Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/kepse-pilavi.jpg", "date": "20.01.2024 06:36:12", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Kepse pilavı, Ülkemizde özellikle Hatay yöresinde sevilerek ve beğenilerek yenilen kepse pilavı, aslında başta Suudi Arabistan olmak üzere, Suriye, Ürdün, Lübnan gibi Arap ülkelerinin zengin mutfağının bol etli ve pilavlı büyük tepsilerinde sunulan pilavın aynısıdır. Zaten Hatay yöremize de Arap asıllı vatandaşlarımızdan zengin Türk mutfağına girmiştir ve bundan dolayı bilhassa Hatay yöremizde en çok yenmektedir. Kepse pilavı uzun taneli ve kokulu basmati ve yasemin pirincinden yapılan bir pilav çeşididir. Bu pilava özel bir baharat karışımı, daha sonra bol tavuk eti veya kuzu eti katılarak muhteşem tat alıyor. Özellikle kalabalık misafirlerin olduğu özel geceler veya akşam yemeklerinde bu pilav tercih edilebilir. Bu pilavda çok fazla kullanılan malzemeler olmakla birlikte, bu malzemeler gözünüzü korkutmasın. Bulunması kolay olan ve ekonomik malzemelerdir bunlar.

Kepse pilavı malzemeleri
Kepse baharatı malzemeleri
Kepse Pilavı Nasıl Yapılır?

Geniş ve derin bir tencerede ilk önce tereyağını eritiyoruz. Daha sonra parçaladığımız tavuk parçalarını ve doğradığımız soğan ve sarımsakla birlikte, soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyip kavuruyoruz. Üzerine domates püresini de ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıyoruz. Küp küp doğranan domatesleri, havucu, baharatları, tuz ve karabiberi de tencereye ekliyoruz. Yine bu şekilde 5 dakika kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Üstüne suyu ve bulyonu ekleyip kaynadıktan sonra ateşi kısıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika bu şekilde pişiriyoruz. Daha sonra pirinci ekleyip yarım saat kadar pişiriyoruz. Burada iki önemli püf noktası var. Birincisi pirinci diğer pilavlarda yaptığımız gibi yıkayıp suda bekletmiyoruz. Diğeri ise eğer tavuk etlerini kızartmak istiyorsak bu aşamada tavukları fırında kızartıp tekrar ekliyoruz. Yarım saat kadar kaynayan tencereye son 5-10 dakikasında kuru üzümleri ekliyoruz. Bu aşamalardan sonra pilavımız hazır olmuştur. Pilavımızı geniş servis tabağına boşaltıp bademlerle süsleyip, yanına salata da koyabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }