{ "title": "Mantarlı Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/mantarli-pirinc-pilavi-9974.jpg", "date": "20.01.2024 14:42:50", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "Mantarlı pirinç pilavı, Türk mutfağının lezzetlerinden olan tadı fazlasıyla sevilen, pirinç pilavsız sofra kurulduğu enderdir. Pirinç pilavı çoğunlukla ek yemek olarak hazırlansa da hakkı verilerek yapıldığında, yanında başka bir yemeğe gerek kalmayacak kadar doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Günümüz insanları var olan yemek kültürünü yaşatmak için farklı denemeler yaparak yeni lezzetler elde etmeye çalışmaktadır. Pirinç pilavının onlarca çeşidini yapmayı başarmışlardır. Sebzeli pilavlara fazlaca ilgi artmış neredeyse tüm sebzelerle pirinç pilavı yapılmaktadır. Bunlardan biri olan mantarlı pirinç pilavının tarifi şöyledir:

Mantarlı pirinç pilavı malzemeler
Mantarlı pirinç pilavı nasıl yapılır?

Önce pirinci üzerini bir parmak geçecek kadar ılık su ilave edilip, biraz tuz ve 3-4 damla limon suyu eklemek en az 20 dakika kadar bekletiniz. Bir tencereye bir litre kadar su koyarak kaynatınız. Mantarları istediğiniz boyda dilimleyiniz. Mantarları ve limon suyunu kaynayan suya ekleyerek 3-4 dakika haşlayınız. Sudan çıkarttığınız mantarları yağ konmadan bir tavaya alıp hızlı ateşte suyunu çektiriniz. Yayvan bir tencereye yağları koyup, dolmalık fıstıkları ekleyiniz. Fıstıklar hafif pembeleşince soğanları ilave ederek pembeleştiriniz. Bol soğuk suyla yıkayıp suyu süzdürülen pirinci, tuzu ve şekeri tencereye ekleyip kavurun 4-5 dakika sonra renkleri değişecektir. Mantarları da ekleyerek birkaç kez çevirip, karabiberini ve suyunu ilave ediniz. Önce yüksek ateşte sonra ise kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişiriniz. Ocağı kapattıktan sonra dereotunu pilavın üstüne atıp kapakla tencere arasına kâğıt havlu koyarak kapağı katıp demlenmeye bırakınız. Pilavınızı ılık bir şekilde servis edebilirsiniz.
" } ] }