{ "title": "Mercimekli Pilav", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/mercimekli-pilav-4266.jpg", "date": "19.01.2024 13:37:39", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Mercimekli pilav; Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir, hazırlanması son derece kolaydır. Genelde herkes tarafından sevilerek yenir. Antep mutfağında salçalı yapılırken, diğer yörelerde genellikle salça eklenmez. Mercimekli pilavı pişirirken ekleyeceğiniz yağın tereyağı olmasına dikkat etmelisiniz, bu sayede mercimekli pilavın lezzeti tam olarak istenilen düzeyde olur. Mercimekli pilava ekleyeceğiniz mercimeklerin ithal olmayan yerli mercimekler olmasına dikkat etmelisiniz. Yerli mercimekler GDO su ile oynanmadığı için hem sağlık açısından hem de lezzet açısından daha iyidir. Mercimekli pilav için genel olarak siyah mercimek tercih edilir, tabi sizin damak zevkinize göre kırmızı mercimek haricinde farklı mercimekler de kullanabilirsiniz. Bizim tarifimiz de siyah mercimekten hazırlanması önemli bir ayrıntıdır. Mercimekli pilavında kullanacağınız kuru soğan tercihi ise size kalmıştır. Dilerseniz soğansız olarak da hazırlayabilirsiniz. Mercimekli pilavının evde mayalanmış yoğurttan yapılan ayran ve yananda da turşu ile sunabilirsiniz. Eğer yaz aylarında iseniz turşu yerine domatesli yaz salatası daha uygun olur.

Mercimekli pilav için gerekli olan malzemeler
Mercimekli pilavı nasıl yapılır?

Mercimekli pilavının yapımına ilk olarak mercimekleri haşlayarak başlayacağız. Bunun için mercimekleri yıkayıp süzdükten sonra pilavı pişireceğimiz tencereyi ocağa alarak, içerisine iki su bardağı su ilave ediyoruz. Orta harlı ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynanaya başlayınca ocağın altını kısıyoruz ve beş on dakika kadar haşlıyoruz. Haşlamada dikkat etmemiz gereken nokta mercimeklerin kabuklarından ayrılmamasıdır eğer mercimekler kabuklarından ayrılır salar lezzeti kaçar. Haşladıktan sonra az tuzunu serpiştiriyoruz. Diğer taraftan küçük bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı ekliyoruz, kuru soğanı soyup ince ince doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanları alıp mercimeklerin üzerine ekliyoruz. Mercimekleri suyunu özellikle süzmüyoruz, bu sayede vitaminleri ve lezzetini korumuş oluruz. Daha sonra bulguru ilave ediyoruz ve üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip son olarak tekrar tuzunu kontrol edip, kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıp dinlendirdikten sonra, mercimekli pilavımız hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }