{ "title": "Pilav Çeşitleri", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/pilav-cesitleri(1).jpg", "date": "21.01.2024 13:53:03", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Pilav çeşitleri, oldukça fazla olup hemen hemen her bayanın tercih ettiği yemeklerden biri olmaktadır. Bayanlar genellikle pratik yemekleri daha çok seçmekle birlikte hem de doyurucu olanları tercih ederler. Örneğin pilav çeşitlerine sebzeli bulgur pilavı, köfteli pilav, havuçlu pilav, şehriyeli pirinç pilavı olarak örnek vermek istedim. Bu pilavlar şu şekilde olmaktadır:

Sebzeli bulgur pilavı malzemeler
Sebzeli bulgur pilavı nasıl yapılır?

Sofraların vazgeçilmez lezzeti sebzeli bulgur pilavı olmaktadır. Pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağını koyun ve kızdırın. Sıra sıra soğanı, biberleri, mantarları doğrayalım. Yemeklik olarak doğranan soğanları, kırmızı biberleri ve yeşil biberleri, mantarları da ilave ederek soteleyin. Ardından bulguru ekleyerek kavurun ve suyunu verin daha sonra tuzunu ve karabiberini ekleyerek lezzet katın. Pilav suyunu çektiğinde kenara alın ve üzerine bir mutfak havlusu örtüp dinlendirin. Dinlendikten sonra sıcak şekilde ikram edilir.

Köfteli pilav malzemeler
Köfteli pilav nasıl yapılır?

Pirinçleri ılık su içerisine alarak 3p dakika önceden ıslatalım. Kıymayı, rendelenen soğanları, tuzu ve karabiberi karıştırıp köfte yoğurulur. Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Az sıvıyağda köfteleri karıştırarak kızartın. Pilavın yapılacağı tencereye sıvıyağı alınır. Küp küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri kızartın. Tereyağı ekleyip yıkanmış pirinçleri ilave ederek tuzunu atın. Pirinçler şeffaf olana kadar pirinçleri kavurun. Daha sonra hazırlanan köfteleri de ilave ederek 2 su bardağından daha çok sıcak su ilave edelim ve pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirelim. 10-15 dakika dinlendirip servis yapılır.

Havuçlu pilav malzemeler
Havuçlu pilav nasıl yapılır?

Pirinçler sıcak suda yarım saate yakın bekletilmelidir. Havuçları soyarak, kibrit çöpü inceliğinde doğranmalıdır. Tencereye yağ konulur ve ıslatılmış olan pirinç yıkanır. Doğranmış olan havuç ile 7 dakika kadar kavrulur. Tavuk suyu tableti kaynar su ve tuz eklenmelidir. Kapağı kapatıldıktan sonra kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır. Üzerine bezelyeler eklenir. Suyunu çekince ocaktan alınır ve 15- 20 dakika kadar dinlenmeye alınır. Servis edilirken üzerine isteğe göre karabiberde eklenebilir. Ayrıca sıcak servis yapılır.

Şehriyeli pirinç pilavı malzemeler
Şehriyeli pirinç pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak pirinci 3 defa suyunu değiştirerek yıkayıp sıcak suda yarım saat ıslatılır. Tencereye arpa şehriyeleri koyup karıştırmak şartı ile pembeleşinceye kadar kavurun. Ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. Aksi halde tereyağı hemen yanıp kararabilir. Şehriyeleri tereyağını ilave ederek yağ eriyene kadar karıştırılır. Pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin. Karıştırılmaya devam edilir. Pirinçler parlak olana dek kavrulması gerek. Su ölçüsü bire bir buçuk olmalıdır. Kaynamış suyu pirinçlere ilave edin ve tuzunu da koyduktan sonra orta açık ateşte suyunu çekinceye dek pişirilmesi gerek. Malzemeler pişirildikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kâğıt havlu koyarak pilavı dinlenmeye alalım. Dinlenen pilavı sıcak servis yapın.
" } ] }