{ "title": "Pilav Nasıl Yapılır", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/pilav-nasil-yapilir-6184.jpg", "date": "20.01.2024 18:42:53", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Pilav nasıl yapılır: Pilav genellikle etli ve sulu yemeklerin vazgeçilmezlerindendir. İnsanlar bezelyenin, etli bir nohut yemeğinin ya da kuru fasulyenin yanında bol tereyağlı mis gibi tane tane olan pirinç pilavı yapıverir. Pilav yapmaya başlanıldığında genellikle hep aynı korkuya kapılırlar. Lapa lapa olursa ya dibi yanarsa ya bu sefer yapamazsam gibi korkulara kapılarak acaba güzel bir pilav yapılabilir mi diye düşünmeye başlanır. Pilavın ince noktaları bildiği süreci herkes güzel pilav yapılabilir.

Pilav yapmanın püf noktaları nelerdir?

Pirinç seçimi: Pilav yaparken ilk dikkat edilecek husus pirinç seçimidir. Her pirinç, pilav yapmaya uygun değildir. Kırık pirinç ya da baldo pirinçten pilav yapanlar vardır. Pilavlık pirinç özellikle de baldo pirinç kullanmanız iyi bir pilav için gereklidir. Eğer misafirlere yapıyorsanız yasemin kokulu pirinci kullanarak yapmanız misafirleriniz içingüzel bir seçim olur.

Pirinçleri bol suda yıkayın: Pilav yapılışın da diğer bir önemli nokta ise pirinçleri güzel bir şekilde yıkamaktır. Pirinçleri süzgece aldıktan sonra içine bir miktar tuz ekleyip ılık suda ovalamak gerekir. Sonra piriçlerin suyunun çekilmesini beklememiz gerekir. Bazı insanlar pirinci suda gezdirip pirincin nişastasını bırakmadan tencerenin içine atmaktadır. Nişastaları çıkmayan pirincin tencerede su ile birleşince lapa şekini almaktadır.

Tereyağını sonra ilave edin: Tereyağı ve sıvı yağı beraber kullanmakta pilavın diğer bir püf noktasıdır. Sadece tereyağı ya da sadece sıvıyağı kullanıldığında pilavın tadı oldukça ağır olur. Sadece margarin kullanıldığında ise pilavın tadı çok hafif olmaktadır. Bu sebeple pilavın yağını dengelemek gerekir. Arpa şehriyeleri ya da tel şehriyeleri sıvıyağda kavurup içine pirinç atın. Sonra pirinci kavurduktan sonra su koymanıza yakın tereyağını ilave edin. Böylece tereyağı hızlı bir şekilde yandığı için tereyağını yakmaktan kurtulmuş olursunuz.

Pirinçlerinizin kavurmasını bekleyin: Pilav yapmanın bir diğer önemli noktası da pirinçlerin iyice kavrulması gerekir. Tencere kenarına pirinçler çarptığında cama vuran çakıl taşı gibi bir ses çıkarması gerekir. İyi kavrulduğunda pirinçler hem tane tane görünecek hem de yağ hafiften yüzüne çıkacaktır. Böyle bir durumda yemeğe kesinlikle soğuk su ilave etmeyin. Soğuk suyu ilave ettiğiniz de hararet ile pişmekte olan yemeğinizin hızlı bir şekilde ısısını düşürmüş olursunuz ve pilavın lezzetini de kaçırırsınız. Pilava genellikle kaynamakta olan sıcak suyu ilave ettiğimizde suyu algılayamadığı için yemeğin lezzetini koruyarak pişmeye devam eder.

Pilava ne kadar su konulmalıdır: Pirinçleri pilav için bir saat önceden suda bekletmediyseniz 1 su bardağı pirince 2 su bardağı sıcak su yeterli olacaktır. Eğer suda beklettiyseniz 1 su bardağı pirince 1 su bardağı sıcak su yeterlidir.

Pilavda limon ve şeker kullanımı: Pilavı kavurduktan sonra suyu ilave ediniz. Pilavın üzerine birkaç damla limon suyu damlatın ve pilavın içerisine bir tatlı kaşığı kadar da toz şeker ilave edin. Limon, pirinçlerin beyaz olmasını sağlarken; şekerde pilavın tane tane olmasını ve lezzetinin artmasını sağlar.

Pilav tenceresinin kapağını açmayın: Pilav pişirme işlemi bittikten sonra pilav tenceresini ocağınızın küçük gözüne koyun ve en kısık bölüme getirin. Ağırdan pişen pilav daha lezzetli olacaktır. Pilavı ortalama 15 dakika dinlenmesini sağlayın. Kısık ateşte pişerken kapağını sık sık açmayın ve asla pilavınızı karıştırmayın.

Pilavınızı mutlaka demlendirin: Pilavın tane tane olabilmesi için demlenmesi gereklidir. Pişen pilav hemen servis edilirse ilk başlarda tane tane gibi görünse de zamanla lapalaşacaktır. Pilav piştikten sonra ocaktan alıp soğuk bir zemine koyarak kapağını açıp içerisine kâğıt havlu ya da benzer bir şekilde pilavın üzerini kapatın. En az yarım saat demlendikten sonra servis edilebilir.

Pilav yapmanın dört farklı yolu vardır

Salma yöntemi: Salma yöntemi, pirinç miktarına göre suyu tencereye koyarak kaynatılır. İçerisine yağ ile tuz ilave edip karıştırıyoruz. Kaynayan yağlı suya iyice yıkanmış pirinçleri ekleyip su çekilene kadar bekliyoruz.

Kavurma yöntemi: Yağı tencereye koyup ısıtmaya başlıyoruz. Pirinçleri yağın içerisine koyup kavuruyoruz. İçerisine tuzu ve sıcak suyu ilave ederek ağzını kapalı şekilde suyun çekilmesi için bekliyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta tencereye koyduğumuz pirinçlerin kesinlikle kuru olması gerekir. Pirinçler ıslak olduğunda yağla birleşerek etrafa saçılabilir.

Haşlama yöntemi: bu yöntem genellikle Osmanlı döneminde kullanılırdı. Günümüzde ise Çin'de yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Yağ içermeyen tuzlu suda su çekilene kadar pirinçleri pişirin. Pirinçlerin altı kapatıldıktan sonra kızartılmış yağı üzerine döküp haşlanır ve karıştırılır. Pilav tenceresi kapağı sıkı bir şekilde kapatalım. Sıcak bir yerde en az yarım saat dinlendirerek servis yapılır.

Süzme tekniği: bu yöntemde ise pirinçleri bol tuzlu suda yıkıyoruz. Pirinçlerin suyunu çekilmesini bekliyoruz. Tencerenin içerisine yağı koyup süzülen pirinçleri ekliyoruz. Üzerinde kalan su çekildikten sonra demlenmesi için bekliyoruz. Pilav nasıl yapılır diye sorulduğunda aslında her durumda ve ölçüde kolaylıkla pilav yapılabilir." } ] }