{ "title": "Pilav Ölçüsü", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/pilav-olcusu-7688.jpg", "date": "20.01.2024 08:41:12", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Pilav Ölçüsü, pilav tariflerinin en önemli ögesidir. Pilav yapılırken doğru tutturulamayan ölçüler nedeniyle hayal kırıklığı yaşamak olasıdır. Pilav için baldo pirinç, yağ olarak tereyağı kullanmak en iyi sonucu verir. Sıvı yağlar da tek başına ya da tereyağı ile kullanılabilir.

Pilav Yaparken Gerekli Pirinç ve Su Ölçüsü

Pilav için normalde bir ölçek pirince bir buçuk ölçek su kullanılmalıdır. Ancak istisnai olarak bu oran değişebilir. Eğer pirinç çok fazla kurumamış ise daha az su kaldırır. Normalden fazla kurumuş pirinç ise daha çok su çekecektir. Bu orandaki değişimin en fazla yarım ölçek su olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle eldeki pirincin ilk önce bir buçuk ölçek su kullanarak bir denenmesi gerekir. Pilavın diri kalması durumunda, üzerine yarım ölçek kaynar su ilave ederek pilavın pişirilmesine devam edilebilir. Bu şekilde ileri ki zamanlarda aynı cins pirinçle pilav yapılırken pirince ne kadar su eklenmesi gerektiği tespit edilmiş olur.

Pilav Yaparken Gerekli Yağ Ölçüsü

Pilav az ya da fazla yağı sevmez. Bu yüzden yağ ölçüsü iyi ayarlanmalıdır. Bir su bardağı pirinç için, elli gram yağ kullanmak en ideal sonucu verir. Yine aynı şekilde deneme yanılma yöntemiyle daha uygun oranlar yakalanabilir ancak yine de yağ kullanımında birkaç gramdan fazla oynama yapmamak gerekir.

Pilav Yaparken Gerekli Tuz Ölçüsü

Pilava lezzetini veren en önemli unsurlardan biri tuzdur. Pilavın suyu içine tuz ilave ederken dikkat edilmesi gereken husus tuz tadının belli olacağı miktarı geçmemeye çalışmaktır. Tuzun çok fazla ya da çok az kullanımı tek başına pilavın başarılı ya da başarısız olmasını belirleyebilir.

Pilav Ölçüsü verirken pilava eklenen malzemelerin ölçüsü kadar pişirme öncesi pirincin yıkanmasıyla ilgili ölçüye de dikkat edilmelidir. Geleneksel olarak pirinç pilav için kullanılmadan önce ıslatılır. Normalde pirincin uzun süre su içinde bekletilmesiyle yapılan bu ıslama işleminin pilavın lezzetiyle çok çok ilgisi yoktur. Ancak pirinç pilav için kullanılmadan önce çok iyi bir şekilde ılık su ile yıkanmalı ve bu sayede nişastasından ayrılmalıdır. Pirinç ılık su ile birkaç kez suyunu değiştire değiştire ve berrak su gelinceye dek yıkamak yeterlidir. Pirinç içinde ne kadar az nişasta kalırsa pilav o kadar tane tane olur.

Hazırlanacak pilav ölçüsüne göre ocak ısısı da değişir. Isıyı ayarlamak için pilav tenceresi ocağın en küçük gözüne yerleştirilmeli ve gaz ayar düğmesi en kısıkta olmalıdır. Tencerenin fokur fokur kaynayacak şekilde olması için gaz ayarı yapılır. Malzemelerin her yanından küçük kabarcıklar ve tencereyle kapak arasından çok az buhar çıkmalıdır.
" } ] }