Pirinç pilavı, genel olarak yapılışında gözümüze zor görünen, çoğu kişinin bir türlü yapamıyorum, pilavı tutturamıyorum dediği tariflerden biri olmaktadır. Pirinç pilavı yapılışında kullanılan malzeme ölçüsüne dikkat edildiğinde ve aşağıda oluşturulan tarifi birebir uyulduğu zaman pirinç pilavı yapılışının o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Pirinç pilavı yapmadan önce sizlere pilav yaparken dikkat etmeniz gereken ufak püf noktadan bahsedeyim. Pirinç pilavını yatığımız zaman kesinlikle tereyağı kullanılması gerekir. Tereyağı pirinç pilavına daha lezzetli bir tat oluşturur. Bunun yanı sıra pirinci alırken baldo pirinç alınması gerek. Pirinç pilavı yapılışında kırık olan pirinçler tercih edilmez. Eğer pirinç pilavının daha beyaz görünmesini istiyorsanız sıcak suyu ilave ederken birkaç damla limon suyu damlatılması gerek. Teflon tavada kullanılması gereklidir ve pilav olduktan hemen sonrasında servis yapılmamalıdır, bir süre dinlendirilmesi gerekir. Şimdi pirinç pilavı tarifine başlayalım.
Pirinç pilavı malzemeleri
2,5 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı sıcak su
1 fincan arpa ya da tel şehriye
1 adet tavuk bulyon
5 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Pirinç pilavı yapılışına ilk olarak hazırlanan bir teflon tava içerisine tereyağını ilave ederek başlayalım ve sonra teflon tavayı ocağa alıp ocağı açalım. Tereyağı hafif olarak kızdıktan sonra şehriyeyi ilave ederek, şehriyeler renk değiştirene kadar kavuralım. Daha önceden yıkanmış olan baldo pirinçleri de tavaya ilave ederek kavurmaya devam edelim. Yaklaşık olarak 5 dakika kadar hiç durmadan karıştırmamız gerek. Eğer karıştırılmaz ise pirinç pilavının dibi tutar. Bu arada bir kaba 3,5 su bardağı sıcak su ve tavuk bulyonu ilave ederek karıştıralım (İsteğe göre tuz ilave edelim fakat bulyon tuzlu ona dikkat emek gerek). Bu karışımı da pirinç ve şehriyenin kavrulduğu tavaya ilave edelim ve birkaç kez karıştıralım. Sonra tencerenin kapağını kapatalım, ocağın altını kısalım ve yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Bu süre içerisinde pilavı kontrol etmek için tencerenin kapağını çok sık olarak açıp kapatmamak gerek. 7-8 dakikanın sonrasında kapağı açıp pilav suyunu çekmiş mi diye kontrol etmelisiniz ama kapağı çok sık açarak buharında pişmesine engel olmayın. Pirinçler suyu tamamen çektiği zaman, pilavınız dibine tutmadan altını kapatmanız gerek ve pirinç pilavınızı birkaç kez karıştırmalısınız. Pilavı karıştırdıktan sonra tencerenin üzerine kâğıt havlu sererek kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar dinlenmesini bekleyelim. Kâğıt havlu buharı çekmeye yarar ve pilavınız tane tane olur. Pirinç pilavı bu aşamadan sonra hazır olacaktır.
Afiyet olsun.
Pirinç Pilavı Püf Noktaları
Pirinci hazırlarken ilk önce ılık tuzlu su içerisinde yarım saat kadar bekletelim,
Pirinci bol suda yıkayarak nişastasını çıkartalım. (Suyun berrak olması gerek)
Tavaya ilk önce zeytinyağı eklenmeli ve biraz kızdırılmalı,
Sonra pirinç ilave edilerek, tuzu eklemeliyiz ve pirinç tane tane olana kadar kavurmamız gerekir,
Kavurma işlemi tamamlanmaya yakın tereyağını ilave edelim. (Yağın yanmaması gerek).
2,5 su bardağı pirinç ilave edildiyse iki buçuk su bardağı da sıcak su eklemek gerekir. (Eğer pirinç tuzlu suda kalmadıysa ölçü olarak 2,5 su bardağı pirince 3,5 su bardağı sıcak su eklenmelidir)
Pirince sıcak suyu ekleyince birkaç damla limon suyu ekleyelim. (Pirincin parlak olması amacıyla)
Pirinci ocağın en kısık olan bölümünde 20 dakika kadar pişmeye bırakalım ve piştikten sonra demlenmesi için de bekletmek gerekir. Bu şekilde pirinç pilavı daha lezzetli olacaktır.