{ "title": "Siyah Pirinç Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/siyah-pirinc-pilavi-5043.jpg", "date": "19.01.2024 03:20:41", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Siyah Pirinç Pilavı, Son dönemlerde beyaz pirinçten daha çok tercih edilen siyah pirinç besin değeri beyaz pirinçten çok daha fazla yüksektir. Üstelik magnezyum ve demir açısından da zengin olan siyah pirinç tam bir lif ve mineral deposudur. Siyah pirinç beyaz pirinçten daha fazla besin değerine sahip olduğundan özellikle kemik sinir dokusu kap sağlığı ve kas çalışması çok önemli bir besin ögesidir. Ayrıca bağışıklı sisteminin güçlenmesi ve sinir sisteminde etkili olduğu için beyaz pirinç yerine siyah pirincin tüketilmesi tercih edilmelidir. Siyah pirinci beyaz pirinçten ayıran bir diğer özellik ise siyah pirincin antioksidan içermesi ve antioksidan değerinin yüksek olmasıdır. Bu nedenle yaşlanma etkisi azaltır ve hücre yeniler. Siyah pirincin tercih edildiği en çok pilavıdır. Siyah pirinç ile yapılan pilavların beyaz pirince nazaran daha lezzetli ve hoş bir aroma içermektedir.

Siyah Pirinç Pilavı Malzemeleri
Siyah Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle siyah pirinçleri ılık suda yıkayıp süzün ve üzerini nemli bir havlu bez ile kapatıp oda sıcaklığında siyah pirinçleri dinlendirin. Daha sonra pilav tenceresini ocağın üzerine alarak içine zeytinyağını dökün. Daha sonra demlenen siyah pirinçleri içine atarak karıştırın. Biraz harmanladıktan sonra üzerine siyah pirinçleri dökün. Hemen ardından bir çay bardağı sıcak suyun içine bulyonu atarak eritin. Eriyen bulyonu da siyah pilavın içine atıp bir el karıştırın. Daha sonra tuz oranını isteğe bağlı olarak ayarlayarak (Yaklaşık olarak bir çay kaşığı kadar) tencerenin kapağını kapatın. Kaynamadan önce ocağın ateşini yüksek ayarda açın. Pilav kaynamaya başlayınca ocağın altını kısarak demlenerek pişmesini sağlayın. Hava almaması için ocağın altını kısıp üzerine bir havlu bez örtün. Siyah pilav piştikten sonra bir sos tavasında tereyağını eritip karamel kıvamına geldikten sonra pilavın üzerine dökün ve karıştırın. Böylelikle tereyağının eşsiz aroması pilav ile harmanlanmış olur ve bulyonun aromasının artmasını sağlar. Siyah Pirinç Pilavını yemeklerin yanında garnitür gibi servis edebilirsiniz.
" } ] }