{ "title": "Temcit Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/temcit-pilavi(3).jpg", "date": "19.01.2024 15:23:50", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Temcit Pilavı, Ramazanayında sahurda yenilmesi için yapılan bir pilavdır. Bu ayda sahurda kalkıp yemek hazırlamak bir hayli zahmetli olduğu için ve çok fazla vakit aldığından iftardan sonra yapılır ve sahura kadar bekletilir. Daha sonra bekletilen pilav ısıtılarak sofraya konur ve afiyetle yenir. Temcit pilavının içerisinde diğer pilav çeşitlerinden farklı bir şey yoktur. Özelliği sadece akşamdan hazırlanmış olması ve ısıtılarak yenmesidir. Fakat bu pilav bulyon konularak da çeşitlendirilebilir. Özellikle et bulyon konulması sade bir pilavın tadı çok değiştirecektir. Ayrıca temcit pilavı Türklere özgü bir yemektir.

Temcit ise aynı şeyin sürekli tekrar edilmesi demektir. Sözlükteki karşılığı 'karşılamak'dır. Bu tabir Doğu Anadolu'daki insanların alışkanlıklarından doğmuştur. Recep, Şaban, Ramazan ayları içerisinde sabah ezanı sonrasında Allah'ın yüceliğini belirtmek için camilerde okunan duadır.

Temcit Pilavının Malzemeleri
Temcit Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle eğer zamanınız varsa daha önceden soğuk su dolu kaba koyun. Çünkü tarifteki suyun yeterli gelmesi için pirincin biraz suyun için kabarması gerekiyor. Başlamadan önce pirinci iyice seçin ve güzelce yıkayın. Birkaç kez üzerinden su geçsin ve nişastası gitsin. Diğer yandan pilav tavasının içine tereyağını koyalım ve eritelim. Bir fincan arpa şehriyeyi kızgın yağın içine atalım ve iyice kavuralım. Rengi pembeleşince önceden suya koymuş olduğumuz pirincin suyunu süzüp tavanın içine koyalım. Bir iki dakika kadar pirinçleri kavuralım. Zaten sonrasında rengi daha soluk oluyor. İşte tam bu esnada iki bardak sıcak suyu kavrulan pirincin içerisine koyalım.

Daha sonra içerisine tuzu ve karabiberi ekleyin ve altını kısalım eğer aceleniz varsa küçük ocakta altını yarım edebilirsiniz. Pirinçlerin piştiğini anlamak için suyunu çekmesi gerekmektedir. Tavanın ya da tencerenin ağzına bir havlu veya peçete koyabilirsiniz. Çünkü buharı tavanın içinde kalır ve daha çabuk pişer lezzeti de iki katına çıkar. Pirinçler suyunu çektiyse altını kapatın ve biraz demlenmesini bekleyin daha sonra ana yemekle birlikte sunuma hazırlayabilirsiniz. Temcit pilavının yanına bol yoğurt ya da cacık yakışabilir. Ayrıca ana yemek olarak da et ve tavuk yemekleri tercih edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }