{ "title": "Yarma Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/yarma-pilavi.jpg", "date": "18.01.2024 23:53:34", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Yarma pilavı, Yarma, buğdayın kaynatılıp, dibeklerde dövülerek kabuğunun ayrılmasından sonra elde edilen şifa dolu tahıla Anadolu'da verilen isimdir. Dibeklerde dövülen buğday bulgura dönüştürülmeden önceki son halidir. Kabuklarından ayrılan buğday, değirmenlerde bulgur yapımı için kırılıyor. Bulgur yapmak için kırılan buğdayların parçalanan kısımları elekten geçen kısımlar yarma olarak kullanılıyor. Bu istem dışı olduğu gibi bilinerek, yarma üretmek içinde yapılıyor. Anadolu'da bazı yörelerimizde dibeklerde dövüldüğü için \"dövme\" adı da verilmektedir. Buğdaydan yarma yapıldığı gibi, parçalanmayan kısımlarından da aşure yapmak için kullanılan yarma gibi bir üründe elde edilmektedir.