{ "title": "Yarma Pilavı", "image": "https://www.pilav.gen.tr/images/yarma-pilavi.jpg", "date": "18.01.2024 23:53:34", "author": "betül kızılkaya", "article": [ { "article": "Yarma pilavı, Yarma, buğdayın kaynatılıp, dibeklerde dövülerek kabuğunun ayrılmasından sonra elde edilen şifa dolu tahıla Anadolu'da verilen isimdir. Dibeklerde dövülen buğday bulgura dönüştürülmeden önceki son halidir. Kabuklarından ayrılan buğday, değirmenlerde bulgur yapımı için kırılıyor. Bulgur yapmak için kırılan buğdayların parçalanan kısımları elekten geçen kısımlar yarma olarak kullanılıyor. Bu istem dışı olduğu gibi bilinerek, yarma üretmek içinde yapılıyor. Anadolu'da bazı yörelerimizde dibeklerde dövüldüğü için \"dövme\" adı da verilmektedir. Buğdaydan yarma yapıldığı gibi, parçalanmayan kısımlarından da aşure yapmak için kullanılan yarma gibi bir üründe elde edilmektedir.

Yarma Pilavı Malzemeleri
Yarma Pilavı Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye yarmayı katıp, üstü bir taşım kadar su ile doldurup kaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra, ocaktan alıp üç saat kadar bekletiyoruz. Bu yolun bir alternatifi de akşamdan ıslatarak da yapabilirsiniz. Daha sonra tencerede tereyağını ve zeytinyağını pilav tenceresinde kızdırıp, soğanları da atıyoruz. Soğanlar pembeleşince, suyunu süzdüğümüz pilavla birlikte karıştırıyoruz. Üstüne baharatları ve tuzunu da ayarlayarak ekliyoruz. Et suyunu da ekleyip, kısık ateşte 20 dakika kadar pişirip altını kapatıyoruz. 20 dakika kadar bekledikten sonra servis tabaklarına doldurup, ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }