- 100 gr kadar kuş başı doğranmış dana eti.
- 2 su bardağı kadar arpa şehriye.
- 2 çorba kaşığı kadar dolusu tereyağı.
- 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ.
- 4,5 su bardağı dolusu kadar sıcak su.
- Tuz.
Etli Arpa Şehriye Pilavı Nasıl Yapılır?
Kuşbaşı şeklinde doğranmış eti kapaklı bir tavaya koyup kısık ateşte, kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Ara sıra eti karıştırmayı unutmayın. Kendi yağıyla kavrulması için yağ ilave etmeyin. Pilavı pişireceğiniz tencerede tereyağını eritin. Sıvı yağını koyup hemen sonra şehriyeleri ilave edip devamlı karıştırarak kavurun. Şehriyelerin kahverengi olduğunda kavrulan eti koyup sıcak suyu ilave edin.
Tuzu da koyduktan sonra suyun kaynamasını bekleyin. Su kaynayınca ateşi en kısık konuma getirip (Ben ocağın en küçük yerinde en kısık konumda pişiriyorum) kapağı kapatın. Şehriyeler tamamen suyu çekmesinin ardından tencerenin kapağına kâğıt havlu ya da benim yaptığım gibi yalnızca bu iş için kullandığım ince kumaş mutfak peçetelerinden sıkıştırıp tencereyi bir beze sarın.
Pilavı bu biçimde 15 dakika kadar dinlendirin. Tercihen cacık ile servis edin.