Basmati pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanır. Bir kez tadan, bu lezzetten kendini mahrum bırakmayacak ve diğer pirinçlerle hazırlanan pilavları kolayca kabul etmeyecektir. Basmati pirinci, jasmin pirincini andırır ancak daha az kokulu ve nişastalıdır. Farklı pirinç türlerine oranla suyu daha fazla çeker. Basmati pirinci ile pilav hazırlarken, örneğin 1 su bardağı pirinç için 2 su bardağı sıcak su kullanılır. Bu nedenle basmati pirinci ile hazırlanan pilav, diğer pirinçlerle hazırlanan pilavlardan farklıdır. Mükemmel bir pilav yemek istiyorsanız, su miktarına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Basmati Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Basmati Pilavı Nasıl Yapılır? Basmati pilavını hazırlamaya ilk olarak 1 su bardağı basmati pirincini uygun bir kabın içine alarak başlıyoruz. Üzerine ılık su ekleyerek yarım saat kadar bekletiyoruz. Sürenin sonunda, ıslatılan pirincin suyunu döküyoruz ve bol su ile birkaç kez yıkayarak suyunu süzdürüyoruz. Bu işlemi süzgeç kullanarak yapabiliriz. Aynı zamanda 2 su bardağı kaynar suyu da hazırlıyoruz. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra, pilav tenceremizi ocağa alarak içine 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekliyoruz. Yağ eriyip ısındıktan sonra, yıkanarak süzdürülmüş basmati pirinçleri ekliyoruz ve kısık ateşte yaklaşık 4-5 dakika kadar pirinçler şeffaflaşana kadar kavuruyoruz. Daha sonra, kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine 2 su bardağı dolusu kaynar su ve yeteri kadar tuz ilave ediyoruz. Karıştırdıktan sonra, ocağı yüksek ısıya getiriyoruz ve pilavı 1-2 dakika kadar kaynatıyoruz. Yüksek ateşte kaynayan pilavın üzerine kapağını kapatarak ocağı kısık ateşe getiriyoruz. Tam olarak 14 dakika sonra ocağın altını kapatıyoruz. Pilavın kapağını açmadan yaklaşık 15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlendirme süresinin sonunda, tencerenin kapağını açarak pilavı karıştırıyoruz ve alt üst ederek sıcak sıcak servis yapıyoruz. Afiyet olsun. |