Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Pilavı

Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik bir yemektir. Her evde kolaylıkla yapılabilecek olan bu tarif, her bireyin rahatlıkla hazırlayabileceği doyurucu bir yemek çeşididir. Pilav çeşitleri oldukça fazla olmasına rağmen, Azeri pilavı günümüzde Türk mutfağında çok sık karşılaşılan bir yemek değildir. Ancak annemin arada bir yaptığı bu lezzetli Azeri pilavını, misafirlerin ya da ailenin aklını başından alabilecek bir lezzet olduğu için herkese tavsiye ederim. Azeri pilavı, hazırlaması oldukça zevkli bir yemek türüdür.

Azeri Pilavı İçin Malzemeler

  • 300 gram kuzu kuşbaşı
  • 2 su bardağı baldo pirinci
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çorba kaşığı çamfıstığı
  • 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 5 adet kuru kayısı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 4 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • 2 adet orta boy havuç
  • 3 adet taze soğan
  • 4-5 dal maydanoz ya da dereotu
  • 3 su bardağı kaynar su
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

Azeri Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk olarak etimizi haşlayalım. Daha sonra 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağını tencereye bırakalım ve bir miktar ısındıktan sonra 300 gram kuzu kuşbaşını ekleyelim. 10 dakika kadar kavrulan etler kabuk bağlayacaktır. Daha sonra üzerine sıcak su ekleyelim. Yarım tatlı kaşığı tuz ilave edip 3 su bardağı kaynar suyu ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Ateşi kısalım ve 25 dakika kadar kısık ateşte haşlayalım. Tencerede et kaynarken oluşan köpükleri ara ara alalım. Et pişerken diğer malzemeleri hazırlayalım. 5 adet kuru kayısıyı, özellikle gün kayısısı olmasına dikkat ederek, tavla zarı şeklinde ufak ufak doğrayalım. Doğramadan önce yarım saat ılık suda ıslatılması gerekmektedir. Havuçları da aynı şekilde doğrayalım ve soğanları da oldukça ince şekilde doğrayalım.

4 çorba kaşığı yağı tencereye ekleyelim ve çam fıstığını ekleyip sararana kadar birkaç dakika kavuralım. Havuçları da ekleyelim ve 5 dakika kadar kavurduktan sonra kapağını kapatalım. Sonrasında soğanı ekleyelim ve iyice kavrulana kadar pişirelim. Ardından doğranan kayısı ve kuş üzümlerini ekleyelim. Pirinci suda iyice yıkayıp suyunu tamamen süzelim. Katılan pirinci birkaç dakika kavuralım. Üstüne bir tatlı kaşığı tuz ekleyelim. Pirinç kavrulurken et ayrıda hazırlanır. Etleri bir kevgir yardımıyla süzerek suyundan alalım ve süzülen etleri de ekleyelim. Bu şekilde birkaç defa karıştıralım. Kokusu kalması için karabiber en son eklenir. Artık süzdüğümüz eti de ekleyebiliriz ve son olarak 3 bardak et suyu ekleyip hafifçe karıştıralım ve kapağını kapatalım. Ocak altını kısalım.

Son işlem olarak soğan ve maydanozu ince ince doğrayalım. Maydanozu doğradıktan sonra ocağı kapatalım ve malzemeleri ekleyelim. Daha sonra dinlenmeye alalım ve sıcak servis yapalım.

Ekstra Bilgiler

Azeri pilavının lezzetini artırmak için, pilavı dinlendirdikten sonra üzerine biraz tereyağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca, pilavın yanında yoğurt veya cacık gibi ferahlatıcı yan ürünler servis edebilirsiniz. Bu, pilavın lezzetini daha da artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Basmati Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Basmati Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pilav Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri