Azeri Pilavı Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik bir yemektir. Her evde kolaylıkla yapılabilecek olan bu tarif, her bireyin rahatlıkla hazırlayabileceği doyurucu bir yemek çeşididir. Pilav çeşitleri oldukça fazla olmasına rağmen, Azeri pilavı günümüzde Türk mutfağında çok sık karşılaşılan bir yemek değildir. Ancak annemin arada bir yaptığı bu lezzetli Azeri pilavını, misafirlerin ya da ailenin aklını başından alabilecek bir lezzet olduğu için herkese tavsiye ederim. Azeri pilavı, hazırlaması oldukça zevkli bir yemek türüdür. Azeri Pilavı İçin Malzemeler
Azeri Pilavı Nasıl Yapılır? İlk olarak etimizi haşlayalım. Daha sonra 1 çorba kaşığı ayçiçeği yağını tencereye bırakalım ve bir miktar ısındıktan sonra 300 gram kuzu kuşbaşını ekleyelim. 10 dakika kadar kavrulan etler kabuk bağlayacaktır. Daha sonra üzerine sıcak su ekleyelim. Yarım tatlı kaşığı tuz ilave edip 3 su bardağı kaynar suyu ekleyelim ve kaynamaya bırakalım. Ateşi kısalım ve 25 dakika kadar kısık ateşte haşlayalım. Tencerede et kaynarken oluşan köpükleri ara ara alalım. Et pişerken diğer malzemeleri hazırlayalım. 5 adet kuru kayısıyı, özellikle gün kayısısı olmasına dikkat ederek, tavla zarı şeklinde ufak ufak doğrayalım. Doğramadan önce yarım saat ılık suda ıslatılması gerekmektedir. Havuçları da aynı şekilde doğrayalım ve soğanları da oldukça ince şekilde doğrayalım. 4 çorba kaşığı yağı tencereye ekleyelim ve çam fıstığını ekleyip sararana kadar birkaç dakika kavuralım. Havuçları da ekleyelim ve 5 dakika kadar kavurduktan sonra kapağını kapatalım. Sonrasında soğanı ekleyelim ve iyice kavrulana kadar pişirelim. Ardından doğranan kayısı ve kuş üzümlerini ekleyelim. Pirinci suda iyice yıkayıp suyunu tamamen süzelim. Katılan pirinci birkaç dakika kavuralım. Üstüne bir tatlı kaşığı tuz ekleyelim. Pirinç kavrulurken et ayrıda hazırlanır. Etleri bir kevgir yardımıyla süzerek suyundan alalım ve süzülen etleri de ekleyelim. Bu şekilde birkaç defa karıştıralım. Kokusu kalması için karabiber en son eklenir. Artık süzdüğümüz eti de ekleyebiliriz ve son olarak 3 bardak et suyu ekleyip hafifçe karıştıralım ve kapağını kapatalım. Ocak altını kısalım. Son işlem olarak soğan ve maydanozu ince ince doğrayalım. Maydanozu doğradıktan sonra ocağı kapatalım ve malzemeleri ekleyelim. Daha sonra dinlenmeye alalım ve sıcak servis yapalım. Ekstra Bilgiler Azeri pilavının lezzetini artırmak için, pilavı dinlendirdikten sonra üzerine biraz tereyağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca, pilavın yanında yoğurt veya cacık gibi ferahlatıcı yan ürünler servis edebilirsiniz. Bu, pilavın lezzetini daha da artıracaktır. |