Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
İran Pilavı

İran Pilavı

İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olursak İran pilavı pirinç pilavlar arasında yer almaktadır. İran pilavını güzel kılan noktada zaten pirincin güzelliği ve özelliğidir. İran pilavı İran yöresinde kullanılmakta olan ve basmati adı verilen bir pirinçle yapılmaktadır. Basmati pirinci ülkemizde pek bulunmamakta ve bilinmemektedir. Çok lezzetli ve temiz bir pirinç çeşididir. İran'da neredeyse bütün evlerde bu pirinç kullanılmaktadır. Hatta bazı yörelerde İran pilavına basmati pilavı da denilmektedir. Normal pirinçle yapılan pilavlar İran'da çok az tüketilmektedir ve bütün İran restoranlarında da bu özel pirinçle yapılan İran pilavı bulunmaktadır. İran pilavını bir tadarsanız daha sonra Türkiye'de yapılan pilavları yemekten vazgeçebilirsiniz. Tabi ki bizim mutfağımız çok kaliteli ve çok çeşitlidir fakat pilav konusunda daha çok çeşit aramayız ve lezzetine bakarız. İran pilavı da bizim damak tadımıza uygun olduğu için ülkemiz tarafından çok beğenilecek bir pilav türüdür. İran pilavının yapımı da tıpkı bizim pirinç pilavları gibi gayet kolay ve pratiktir. Hatta bizim pilavlarımızın yapımından bir farkı yoktur diyebiliriz. Aradaki tek fark pirinçtir. Bunun dışında içerisine patates, susam ve safran konulmaktadır. Fakat bu malzemeler pilavın yapımında büyük bir değişiklik göstermemektedir.

İran Pilavı için gerekli malzemeler

  • 3-4 su bardağı basmati pirinci
  • 1 Tutam Safran
  • 1-2 adet soyulup temizlenmiş patates
  • Tereyağı veya zeytinyağı tamamen isteğe bağlıdır.
  • 3-4 su bardağı su
  • Bir avuç kadar susam
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • İsteğe bağlı diğer baharat çeşitleri

İran Pilavı Nasıl Yapılır?


Öncelikle geniş bir kabın içerisine basmati pirinci döküyoruz ve ayıklıyoruz. Daha sonra pirinci bir kabın içerisinde yıkıyoruz ve suyunu süzüyoruz. Daha sonra içine katacağımız safranı dövecek yardımıyla iyice ufalıyoruz. Safranı ufaladıktan sonra bir kabın içerisine koyuyoruz ve üzerine 1 bardak sıcak su ilave ederek kabın kapağını kapatıyoruz ve safranı demlenmesi için beklemeye alıyoruz. Safranı tuz kararı kadar kullanacağımız için kalacak olan safran demini dolap içerisinde 3-4 gün bekletebilirsiniz. Eğer 3-4 gün içerisinde yine İran pilavı yapmak isterseniz bu demi kullanabilirsiniz. Fakat 3-4 gün geçtikten sonra safran özelliğini kaybeder ve kullanılmayacak duruma gelebilir. Daha sonra pirinci 5 dakika kadar kaynar suda haşlıyoruz ve haşlarken de içerisine göz kararı tuz ekliyoruz. Daha sonra da patatesi yuvarlak dilimler haline getirip bir tencerenin içerisinde tek taraflı olarak kızartıyoruz. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce yani kızartmaya başlamadan susamları da patatesin kızaracak tarafına serpiştiriyoruz. Daha sonra haşladığımız basmati pirinci patateslerin üzerine döküyoruz. Pirincin üzerine de daha önceden demlemiş olduğumuz safranı tıpkı bir toz biber atar gibi veya tuz atar gibi serpiştiriyoruz. Daha sonra tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika beklemeye alıyoruz. Altında patates ve üzerinde safran olan bu pilavın tadına doyum olmuyor. İran pilavımız hazır servis tabaklarını doldurup sofralarınızı süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

İran pilavı sağlık açısından da gayet yararlı ve kilo yapmayan, doyurucu özelliğe sahip olan bir pilavdır. Günün herhangi bir saatinde korkmadan tüketebilirsiniz. Hatta gelişim sorunu yaşayan kişilerde İran pilavının faydasının görüldüğü de ayrıca söylenilmektedir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 01:14:28
İran Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
İran Pilavı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "İran Pilavı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Fıstıklı Pilav
Fıstıklı Pilav
Fıstıklı Pilav hem doyurucu olup hem de lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel misafir geldiği zaman tercih edilmektedir. Fakat fıstıklı pilav her bayanın yapabileceği bir yemek tü...
Havuçlu Pilav
Havuçlu Pilav
Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Farklı bir şekilde tüketince karnım doyum olmuyor sanki. Dün de teriyaki sosumu hemen denemek iç...
Fırında Pilav
Fırında Pilav
Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini pekiştirmek için pilavımızı fırına vermeden hemen önce ocakta pişirdikten sonra fırına verelim. A...
Çin Pilavı
Çin Pilavı
Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle yapılmaktadır. Her ne kadar Çin mutfağı ile bizim mutfağımızın arasında büyük değişiklikler bul...
Garnitürlü Pilav
Garnitürlü Pilav
Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak garnitürlü pilavı pirinç pilavlarına bir örnek olarak gösterebiliriz. Yapımı çok kolay olan bu p...
Fırında Tavuklu Pilav
Fırında Tavuklu Pilav
Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir ikili gruptur. Bu ikiliyi nasıl yapmak isterseniz yapın güzel olacak ve afiyetle tüketilecektir. Lakin ...
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo sorunu olan şahısları ilgilendirmektedir. Pilavın kilo alınmasına neden olması için ilk önce ...
Kavurmalı Pilav
Kavurmalı Pilav
Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav olarak bilinmektedir. Kavurma ismi bu pilava et kavrulup konulduğu için eklenmiştir. Çok lezzet...
İtalyan Pilavı
İtalyan Pilavı
İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç pilavları olarak ikiye ayıracak olursak İtalyan pilavı yani Risotto bir pirinç pilav...
Kabaklı Pilav
Kabaklı Pilav
Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o kadarda pratiktir.Kabaklı pilavın malzemeleri şunlardır2 tane orta boy kabak2 tane orta boy hav...
İç Pilav
İç Pilav
İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel olarak yörelere göre pişirilme esnasında farklılıklar gösterse de genellikle bol baharat kaldırabilen...
Bulgur Pilavı Sade
Bulgur Pilavı Sade
Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığı olsun bizlerin bu pilav çeşidi ile sık sık karşılaşmamıza neden olmaktadır. Tabi ki bu kada...

 

Nohutlu Pilav
Türkmen Pilavı
Perde Pilavı
Havuçlu Bezelyeli Pilav
Kuru Fasulye Pilav
Lapa Pilav
Arpa Şehriye Pilavı
Nohutlu Tavuklu Pilav
Hamsili Pilav
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Kepekli Pirinç Pilavı
Özbek Pilavı
Acem Pilavı
Arap Pilavı
Afgan Pilavı
Basmati Pilavı
Azeri Pilavı
Fıstıklı Pilav
Havuçlu Pilav
Fırında Pilav
Çin Pilavı
Garnitürlü Pilav
Fırında Tavuklu Pilav
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
İran Pilavı
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Popüler İçerik
Özbek Pilavı
Özbek Pilavı
Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütü...
Acem Pilavı
Acem Pilavı
Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur v...
Arap Pilavı
Arap Pilavı
Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla ol...
Afgan Pilavı
Afgan Pilavı
Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir.Afganistan'da her 21 mart' ta Nevruz sebebiyle afgan pilav...
Basmati Pilavı
Basmati Pilavı
Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu le...
Azeri Pilavı
Azeri Pilavı
Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çe...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Siez Pilavı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024