Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir.Afganistan'da her 21 mart' ta Nevruz sebebiyle afgan pilavı yapılır.
Malzemeler
- 3 bardak pirinç
- 5 bardak su
- 3 ya da 4 tane soğan
- 1 paket tereyağı
- 1 kilo kuşbaşı et
- 2 kaşık Salça
- 1 paket dolmalık fıstık
- 2 tatlı kaşığı yeni bahar
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 tatlı kaşığı karabiber
- Tuz
Yapılışı
Pilav yaparken kullanacağınız malzemelerin kaliteleri ve türü çok önemlidir. İyi türde bir pirinç, kaliteli tereyağ ve et başarılı pilavın ayrılmazlarıdır. Pilavın rahat ters döndürülebilmesi için Teflon veya çelik tencere tercih edilmelidir. Pirincin üstüne 1 çorba kaşığı tuz ilave edin. Üzerine sıcak su ilave edilip 1-2 saat kadar dinlendirin.
Öncelikle eti ocakta kendi suyuyla pişirin, sonra üzerine sıcak su ilave edin, 1 tane soğan ve 1 yeşil biber biraz tuz ilave edip iyice pişirin ve suyunu çekene kadar pişirin. İçindeki soğan ve yeşil biberi daha sonra pilavdan çıkarın. Havuçları iri parçalar halinde doğrayın. Soğanları dörde kesip ince halkalar şeklinde dilimleyin. 1 kaşık yağda dolmalık fıstığı kızartın.
Pişen etlere 2-3 kaşık tereyağ ilave edin; ocakta pişirdikten sonra önce soğanları ekleyip kavurun, soğanlar havuçları ekleyip kızartın .
Üzerine nohut, fıstık karabiber, yeni bahar, tarçın ve yeterince tuz ekleyip birkaç kez karıştırın. Malzemelerin üzerini düzenleyin. Üzerine iyice yıkanıp süzülmüş pirinçleri ilave edin. Kaynamakta olan et suyunu da hepsinin üzerine döküp önce yüksek ateşte, daha sonra da kısık ateşte pirinçler pişinceye kadar pişirin.
Pilavın üzerini bez havlu ile örtüp kapağını kapatın. Sofra bezi ile örtüp 15 dakika kadar bekletin. Pilavı geniş bir tabağa ters çevirerek üzerine karabiber ilave edin ve sıcak halde sunum yapın.
Afiyet olsun