Firik pilavı, firik, Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamış. Ayrıca, başakta tam kurumamıştır, rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm.
Üstten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapları tutuşturulmasıyla yakılır.
- 1 su bardağı firik
- 1 su bardağı bulgur
- 4 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı
Sade Firik Pilavı Nasıl Yapılır?
Tıpkı normal bulgur pilavı gibi pişirilir. Yağı tencereye alıp eritelim. Firik ve bulguru ilave edelim. Hafif kavuralım. Suyunu ekleyip iyice haşlayalım. Kaynamaya başlayan pilavın altını kısalım. Suyunu çekene kadar kaynatalım. 20 dakika kadar kaynatalım ve sonra servis yapabilirsiniz.
Firik pilavı (Nohutlusu)
Bu da firik pilavının değişik bir çeşididir. Nohutlu sevenler için nohutlu firik pilavı. Yapılması kolay ve lezzetlinbir pilavdır.
Firik Pilavı Malzemeleri
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 su bardağı firik bulguru
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 6 su bardağı et suyu, tuz, karabiber
Nohutlu Firik Pilavı Nasıl Yapılır?
Bulguru yıkayıp ve süzdürelim.
Tereyağını tencerede eritelim, yemeklik doğranmış şekildeki soğanı ekleyelim ve kavuralım. Ardından bulgurları ekleyip biraz çevirelim. Domates salçasını ve biber salçasını ilave edip kokuları çıkana kadar kavuralım. Tuz, karabiber ve nohudu ekleyip yavaş yavaş çevirip suyunu ekleyelim. Ardından dinlendirip servis edebilirsiniz.
Not: Protein bakımından çok zengin olan bu yemek hem çok sağlıklı hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. İçindeki bulgur sayesinden pirinçten daha faydalıdır. Çocuklar için de yetişkinler içinde çok faydalıdır.
Afiyet olsun.
21.01.2024 23:29:40