Fırında Hamsili Pilav, çok lezzetli enfes bir Karadeniz yemeğidir ve sevilerek yenir. Mutlaka bu tarifi denemelisiniz. Eminim sizde beğenerek severek yiyeceksiniz. Eğer fırında hamsili pilav denemek, yemek listenize eklemek ve devamlı yapmak isterseniz, bunu aşağıdaki tarife bakarak yapabilirsiniz.
Fırında Hamsili Pilav İçin Gereken Malzemeleri
- 800 gram hamsi
- 1 tane orta boy kuru soğan
- 100 ml.
Zeytinyağı
- 25 gram çam fıstığı
- 40 gram kuş üzümü
- 200 gram pirinç
- 400 ml. Sıcak su
- 1/2 demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı mısır unu
Fırında Hamsili Pilav Nasıl Yapılır?
İlk önce hamsileri temizleyin, kılçıklarını iyice çıkardığınıza emin olun. Ardından ayıklanmış balıkları bol suda yıkayın ve suyu süzülmesi için süzgeçte bekletin. Sizde bu arada pirinci ve sap kısımlarını temizlediğiniz kuş üzümlerini başka başka kaplarda sıcak suya bastırın. Sonra kuru soğanı normal yemeklik bir şekilde doğrayın ve zeytinyağını ısıtıp soğanları yağa ekleyin, orta ateşte ara ara karıştırarak soğanı yumuşayana dek takribi 5 dakika hafif kavurun. Peşinden çam fıstıklarını ilave edin ve yine ara ara karıştırarak fıstıklar pembe hal alana dek 5 dakika daha kavurun.
Sıcak suda duran pirinci süzün ve bir iki kere daha yıkayıp tekrar süzün, iyice nişastasından arınsın.
Sonra pirinci de tenceredeki kavurduğunuz soğan ve çam fıstığına ilave edip üzerine tuzu ve karabiberi serpin bir iki kere karıştırın. Peşinden süzdüğünüz kuş üzümlerini ve kuru naneyi ilave edin karıştırıp sıcak suyu ekleyin tekrar karıştırıp tencerenin kapağını örtün. Ocağın altını kısın ve pirinçler suyu çekene dek pişirin. Pilav pişerken, kullanacağınız fırın kabının dibini yağlayın ve mısır ununun yarısını serpin. Fırın kabının dibini deri kısımları altta kalacak biçimde hamsiler ile kaplayın. Pilavı ocaktan alın ve içine ince şekilde kıydığınız dereotunu ilave edip karıştırın. Fazla bekletmeden fırın kabında bekleyen hamsilerin üzerine pilavı dökün ve bir kaşık yardımı ile yayın. Kalan hamsileri de derileri üstte gelecek biçimde dizin, pilavın her yerini kaplayın. Hamsilerin üstüne kalan mısır ununu serpin. Önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırında hamsilerin üzeri pembeleşene dek takribi yarım saat pişirin. Pişen ve fırından çıkan hamsili pilavı 5-10 dakika dinlendirin sonra dilim halinde kesip servis tabağına alın.
Afiyet olsun.