Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir ikili gruptur. Bu ikiliyi nasıl yapmak isterseniz yapın güzel olacak ve afiyetle tüketilecektir. Lakin fırında yapılanın değişik, güzel ve farklı bir tat kattığı aşikardır. Daha önce fırında tavuklu pilav yapmayı denemediyseniz çok şey kaçırdınız demektir.
Aşağıda sizler için kendi tarifim olan fırında tavuklu pilav tarifini paylaşıyorum. Biraz zahmetli bir hazırlanışı olmakla beraber denemenizi tavsiye ederim.
- Dört adet tavuk pirzola
- Bir miktar sıvıyağ
- Üç bardak tavuk suyu
- Üç su bardağı pirinç
- İki adet biber
- Beş adet domates
- İki adet havuç
- İki dal maydanoz
- Bir dal biberiye
- Bir dilim limon
- Karabiber, Kırmızı toz biber, Pul biber ve Tuz
Fırında tavuklu pilav nasıl yapılır?
İlk olarak tavuk pirzolaların derileri ve kemikleri çıkarılır. İsterseniz tavuk pirzolaların derilerini üstünde bırakabilirsiniz. Ben yemekleri yağlı ve ağır yaptığından derileri tercih etmiyorum. Bir tencere içine doğranmış havuçları, biberleri, maydanozları, biberiyeyi, limonu, tuzu, baharatları ve tavuk pirzolaları ekleyerek haşlanır. Bir tava içerisine yıkanmış pirinçlerle birlikte bir miktar tuz eklenerek kavrulur. İsteğe bağlı olarak içerisine üzüm veya fıstık koyabilirsiniz.
Kavrulan pirincleri tepsinin dibine yayılır. Üzerine haşlanmış tavukları, ikiye bölünmüş olan domatesleri, haşlanmış havuç ve biberler koyulur. Son olarak üzerine tavuk suyu eklenir. Önceden 180 derecede ısıtılmış olan fırına atılır. Fırından pirinçler suyunu çekene kadar pişirilmeli ve sonra tavuklu pilavımızı fırından çıkartabiliriz. Üzerine karabiber serperek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.