Perde Pilavı

Perde Pilavı, yöresel pilavlar arasında yer alan ve Siirt yöresine ait olan ve leziz olduğu kadar da diğer pilav çeşitlerine göre farkı bir pilav çeşididir. Gerek görünümü ile gerekse sunumu ve mükemmel lezzeti ile özellikle davet sofralarınıza, iftar sofralarınıza yakışmasının yanı sıra farklı lezzetler arayanların ilgisini çekebilecek bu enfes pilav tarifini sizlere kolaylıkla hazırlayarak kendiniz ve sevdikleriniz için şahane bir pilav ziyafeti çekerek damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.
Buyurun o halde perde pilavımızı birlikte hazırlamaya başlayalım.

Perde Pilavı İçin Gerekli Malzemeleri

  • 3 su bardağı pilavlık Osmancık pirinç
  • 1 adet orta irilikte bütün tavuk
  • 1 adet orta irilikte kuru soğan
  • 1 su bardağı badem içi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3,5 su bardağı dolusu tavuk suyu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 adet küp şeker
  • Yeteri kadar tuz

Perde Pilavı Hamuru için

  • 3 su bardağı dolusu elenmiş un
  • 4 çorba kaşığı margarin
  • 3 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz

Perde Pilavı Nasıl Yapılır?


Perde pilavı hazırlamaya ilk olarak 3 su bardağı dolusu pilavlık pirinci bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkadığımız pirinci ıslama kabımıza alarak üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve pirinçlerin üzerini 1-2 parmak aşacak kadar ılık su ilave ederek pirincimizi 25-30 dakika kadar bekleterek ıslanmasını sağlayalım.
Pirincimiz ıslanırken bizde bu arada 1 adet tüm tavuğu iyice temizleyerek bol su altında iyice yıkayalım. İyice yıkayarak temizlediğimiz tüm tavuğu uygun bir tencereye alarak, üzerini aşacak kadar ılık su ve yeteri kadar tuz ilave ederek ocağa alıp tavuk yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım. Ardından istediğimiz kıvamda haşlanarak yumuşayan tavuğu haşlama suyun içinden alarak soğumaya bırakalım.

Tavuğumuzun soğumasını beklerken bizde perde pilavımızın hamurunu hazırlamaya başlayalım.3 su bardağı unu eleyerek yoğurma kabımıza aldıktan sonra unun orta kısmını havuz şekline getirerek ortasına 3 adet yumurta sarısı, yeteri kadar tuz ve aldığı kadar suyu azar azar ilave edip hamuru yoğurmaya başlayalım.

Elde edeceğimiz hamurun katı olması çok önemlidir. Sert kıvamda yoğrulan hamurun su yardımıyla açılmaması oldukça önemlidir. Ardından pürüzsüz bir şekilde iyice yoğrulan hamuru buzdolabına koyarak hamurun dinlenmesi için 10 dakika kadar beklemeye bırakalım. Hamurumuz dinlenirken bizde 1 su bardağı badem içini küçük bir tencerenin içine aldıktan sonra üzerine sıcak su ekleyerek ocağa koyalım ve bademlerin kabukları çatlayıncaya kadar kaynatarak ocaktan alıp haşlama suyunu süzdükten sonra bademleri soğumaya bırakalım. Ardından sıcaklığı çıkan bademlerin kabuklarını tek tek soyalım. Tüm hazırlıklarımız tamamlandıktan perde pilavının pişirileceği fırın kabını oda sıcaklığında bekletilerek yumuşatılmış margarin ile bolca yağlayıp önceden kabuklarını soyduğumuz bademleri yağların üzerine düzgün bir şekilde yapıştırarak yerleştirelim.

Daha sonra buzdolabına dinlenmesi için beklemeye bıraktığımız hamuru buzdolabından çıkartıp un serpiştirilmiş tezgâh üzerinde bir merdane yardımıyla fırın kabımızın büyüklüğüne göre açalım. Açılan hamur fırın kabından biraz daha büyük olursa sizin için daha iyi olacaktır. Çünkü açılan hamurun pilavın üzerini kapatması gereklidir. Ardından açılan hamuru yağlanmış ve badem yerleştirilmiş fırın kabının tabanına düzgün bir şekilde sererek yerleştirerek bir kenarda pilavımız hazırlanıncaya kadar beklemeye bırakalım.

Artık perde pilavımızı pişirmek için ilk olarak 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra incecik kıyarak doğrayalım. Geniş bir tavanın içine 2 yemek kaşığı tereyağımızı ekleyerek ocağa alarak yağın erimesini sağladıktan sonra üzerine kıyılmış soğanları ilave ederek soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine soyulmuş bademleri de ilave ederek birkaç dakika kadar kavurduktan sonra yıkayarak süzdürülmüş pirinçleri ekleyerek pirinçler şeffaflaşıncaya kadar yaklaşık olarak 5 dakika kadar kavuralım.

Ardından haşlayarak soğumaya bıraktığımız tavuğu ufak ufak didikledikten sonra kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine ilave ederek 2-3 dakika kadar daha kavurma işlemine devam edelim.

Daha sonra pilavımızın üzerine 1 tatlı kaşığı karabiber, yeteri kadar tuz ve 3,5 su bardağı kadar kaynatılmış tavuk suyunu ilave ederek pilav tavamızın kapağını kapatarak pilavımız suyunu çekinceye kadar yaklaşık olarak 10 dakika pişirelim. Ardından pilavımız piştikten sonra ilk sıcaklığının çıkıp hafif ılımasını bekleyelim ve ılıyan pilavımızı fırın kabındaki hamurun üzerine düzgün bir şekilde döktükten sonra üzerini dışarıya taşan hamur yardımıyla kapatarak orta kısımda birleştirelim. Fırınımızı önceden 190 derecede ısıtarak perde pilavımızı fırına vererek hamur kızarıncaya kadar pişirerek fırından çıkartalım. Hazır hale gelen pilavımızın ilk sıcaklığı çıkıp hafif ılıdıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek fırın kalıbının içinden perde pilavımızı dikkatli ve düzgün bir halde çıkartıp perde pilavımızın şeklini bozmadan keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyerek dilimler şeklinde sıcak sıcak servise sunalım.

Afiyet olsun.

21.01.2024 00:40:44
Perde Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Perde Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Perde Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirinç pilavı, Kepekli pirinç işlem görmemiş pirinçtir. Kepeği ayrıştırılmadığı için doğaldır. Kepekli pirinç besleyici, doyurucu ve çok faydalıdır. ...
Devamını Oku

Özbek Pilavı

Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütün ...
Devamını Oku

Acem Pilavı

Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur ve pirin...
Devamını Oku

Arap Pilavı

Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla olup baya...
Devamını Oku

Afgan Pilavı

Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir. Afganistan'da her 21 Mart'ta Nevruz sebebiyle Afgan pilavı yapıl...
Devamını Oku

Basmati Pilavı

Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu lezzetten...
Devamını Oku

Azeri Pilavı

Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çeşidi ol...
Devamını Oku

Fıstıklı Pilav

Fıstıklı Pilav hem doyurucu olup hem de lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel misafir ...
Devamını Oku

Havuçlu Pilav

Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Far...
Devamını Oku

Fırında Pilav

Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini...
Devamını Oku

Çin Pilavı

Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle ya...
Devamını Oku

Garnitürlü Pilav

Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak gar...
Devamını Oku

Fırında Tavuklu Pilav

Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir i...
Devamını Oku

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?

Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo ...
Devamını Oku

İran Pilavı

İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olurs...
Devamını Oku

Kavurmalı Pilav

Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav ol...
Devamını Oku

İtalyan Pilavı

İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları b...
Devamını Oku

Kabaklı Pilav

Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o ka...
Devamını Oku

İç Pilav

İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel ola...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Sade

Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024