Pilav çeşitleri, oldukça fazla olup hemen hemen her bayanın tercih ettiği yemeklerden biri olmaktadır. Bayanlar genellikle pratik yemekleri daha çok seçmekle birlikte hem de doyurucu olanları tercih ederler. Örneğin pilav çeşitlerine sebzeli bulgur pilavı, köfteli pilav, havuçlu pilav, şehriyeli pirinç pilavı olarak örnek vermek istedim. Bu
pilavlar şu şekilde olmaktadır:
Sebzeli bulgur pilavı malzemeler
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
1 adet kırmızı biber
1 ya da 2 adet yeşil dolmalık biber
10 dal dereotu
10 adet mantar
Tuz
Karabiber
4 su bardağı su
Sebzeli bulgur pilavı nasıl yapılır?
Sofraların vazgeçilmez lezzeti sebzeli bulgur pilavı olmaktadır. Pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağını koyun ve kızdırın. Sıra sıra soğanı, biberleri, mantarları doğrayalım. Yemeklik olarak doğranan soğanları, kırmızı biberleri ve yeşil biberleri, mantarları da ilave ederek soteleyin. Ardından bulguru ekleyerek kavurun ve suyunu verin daha sonra tuzunu ve karabiberini ekleyerek lezzet katın. Pilav suyunu çektiğinde kenara alın ve üzerine bir mutfak havlusu örtüp dinlendirin. Dinlendikten sonra sıcak şekilde ikram edilir.
Köfteli pilav malzemeler
2 su bardağı pirinç
200 gram kıyma
1 adet küçük soğan
1 tane yeşil biber
1 tane kırmızı biber
2 yemek kaşığı kadar tereyağı
2,5 yemek kaşığı sıvı yağ
Karabiber
Tuz
Köfteli pilav nasıl yapılır?
Pirinçleri ılık su içerisine alarak 3p dakika önceden ıslatalım.
Kıymayı, rendelenen soğanları, tuzu ve karabiberi karıştırıp köfte yoğurulur. Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Az sıvıyağda köfteleri karıştırarak kızartın. Pilavın yapılacağı tencereye sıvıyağı alınır. Küp küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri kızartın. Tereyağı ekleyip yıkanmış pirinçleri ilave ederek tuzunu atın. Pirinçler şeffaf olana kadar pirinçleri kavurun. Daha sonra hazırlanan köfteleri de ilave ederek 2 su bardağından daha çok sıcak su ilave edelim ve pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirelim. 10-15 dakika dinlendirip servis yapılır.
Havuçlu pilav malzemeler
2 Su Bardağı Pirinç
Sıvı Yağ
3 Su Bardağı kadar Su
2 adet Havuç
1 adet Tavuk Suyu bulyon
Yeteri miktarda tuz
Karabiber
Konserve bezelye
Havuçlu pilav nasıl yapılır?
Pirinçler sıcak suda yarım saate yakın bekletilmelidir. Havuçları soyarak, kibrit çöpü inceliğinde doğranmalıdır. Tencereye yağ konulur ve ıslatılmış olan pirinç yıkanır. Doğranmış olan havuç ile 7 dakika kadar kavrulur. Tavuk suyu tableti kaynar su ve tuz eklenmelidir. Kapağı kapatıldıktan sonra kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır. Üzerine bezelyeler eklenir. Suyunu çekince ocaktan alınır ve 15- 20 dakika kadar dinlenmeye alınır. Servis edilirken üzerine isteğe göre karabiberde eklenebilir. Ayrıca sıcak servis yapılır.
Şehriyeli pirinç pilavı malzemeler
2,5 çay bardağı baldo pirinç
1,5 bardak şehriye
2,5 kaşık kadar tereyağı
3,5 bardak kaynamış su
1,5 tatlı kaşığı tuz
Şehriyeli pirinç pilavı nasıl yapılır?
İlk olarak pirinci 3 defa suyunu değiştirerek yıkayıp sıcak suda yarım saat ıslatılır. Tencereye arpa şehriyeleri koyup karıştırmak şartı ile pembeleşinceye kadar kavurun. Ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. Aksi halde tereyağı hemen yanıp kararabilir. Şehriyeleri tereyağını ilave ederek yağ eriyene kadar karıştırılır. Pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin. Karıştırılmaya devam edilir. Pirinçler parlak olana dek kavrulması gerek. Su ölçüsü bire bir buçuk olmalıdır. Kaynamış suyu pirinçlere ilave edin ve tuzunu da koyduktan sonra orta açık ateşte suyunu çekinceye dek pişirilmesi gerek. Malzemeler pişirildikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kâğıt havlu koyarak pilavı dinlenmeye alalım. Dinlenen pilavı sıcak servis yapın.
21.01.2024 13:53:03
Pilav Çeşitleri ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Pilavlarım genelde istediğim gibi tane tane olmuyor veya tane tane olduğu zamanlarda ise kuru kalıyor, önerebileceginiz püf noktalar var mı? Melis . 29.09.2018 12:02:34
Yasemin Demir : 1 e 1,5 ölçü ile yapılan pilav tane tane olur. 1 su bardağı pirinç kullanılıyorsa 1,5 su bardağı sıvı (et suyu, su veya tercihen su ve et suyu karışık olsun. Tamamı et suyu olunca ağır oluyor) 2 bardak pirinç kullanıldı ise 3 su bardağı su kullanın. Bir de pirinci bir Kaç saat önce bol sıcak suda ıslatın. Sonra musluğun altında pirincin beyaz suyu akana kadar durulayın. O beyaz su nişastadır ve nisasta pirinçleri birbirine yapıştırıyor. İyice durularsanız ve dediğim ölçülerde yaparsanız tane tane ayrılan pilavlar yaparsınız. Geriye benim yaptığım gibi çeşitlerini araştırmak kalır. Afiyet şeker olsun. 09.10.2018 15:29:37
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024