Pilav Ölçüsü

Pilav Ölçüsü, pilav tariflerinin en önemli ögesidir. Pilav yapılırken doğru tutturulamayan ölçüler nedeniyle hayal kırıklığı yaşamak olasıdır. Pilav için baldo pirinç, yağ olarak tereyağı kullanmak en iyi sonucu verir. Sıvı yağlar da tek başına ya da tereyağı ile kullanılabilir.

Pilav Yaparken Gerekli Pirinç ve Su Ölçüsü


Pilav için normalde bir ölçek pirince bir buçuk ölçek su kullanılmalıdır.
Ancak istisnai olarak bu oran değişebilir. Eğer pirinç çok fazla kurumamış ise daha az su kaldırır. Normalden fazla kurumuş pirinç ise daha çok su çekecektir. Bu orandaki değişimin en fazla yarım ölçek su olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle eldeki pirincin ilk önce bir buçuk ölçek su kullanarak bir denenmesi gerekir. Pilavın diri kalması durumunda, üzerine yarım ölçek kaynar su ilave ederek pilavın pişirilmesine devam edilebilir. Bu şekilde ileri ki zamanlarda aynı cins pirinçle pilav yapılırken pirince ne kadar su eklenmesi gerektiği tespit edilmiş olur.

Pilav Yaparken Gerekli Yağ Ölçüsü


Pilav az ya da fazla yağı sevmez. Bu yüzden yağ ölçüsü iyi ayarlanmalıdır. Bir su bardağı pirinç için, elli gram yağ kullanmak en ideal sonucu verir. Yine aynı şekilde deneme yanılma yöntemiyle daha uygun oranlar yakalanabilir ancak yine de yağ kullanımında birkaç gramdan fazla oynama yapmamak gerekir.

Pilav Yaparken Gerekli Tuz Ölçüsü


Pilava lezzetini veren en önemli unsurlardan biri tuzdur.
Pilavın suyu içine tuz ilave ederken dikkat edilmesi gereken husus tuz tadının belli olacağı miktarı geçmemeye çalışmaktır. Tuzun çok fazla ya da çok az kullanımı tek başına pilavın başarılı ya da başarısız olmasını belirleyebilir.

Pilav Ölçüsü verirken pilava eklenen malzemelerin ölçüsü kadar pişirme öncesi pirincin yıkanmasıyla ilgili ölçüye de dikkat edilmelidir. Geleneksel olarak pirinç pilav için kullanılmadan önce ıslatılır. Normalde pirincin uzun süre su içinde bekletilmesiyle yapılan bu ıslama işleminin pilavın lezzetiyle çok çok ilgisi yoktur. Ancak pirinç pilav için kullanılmadan önce çok iyi bir şekilde ılık su ile yıkanmalı ve bu sayede nişastasından ayrılmalıdır. Pirinç ılık su ile birkaç kez suyunu değiştire değiştire ve berrak su gelinceye dek yıkamak yeterlidir. Pirinç içinde ne kadar az nişasta kalırsa pilav o kadar tane tane olur.

Hazırlanacak pilav ölçüsüne göre ocak ısısı da değişir. Isıyı ayarlamak için pilav tenceresi ocağın en küçük gözüne yerleştirilmeli ve gaz ayar düğmesi en kısıkta olmalıdır. Tencerenin fokur fokur kaynayacak şekilde olması için gaz ayarı yapılır. Malzemelerin her yanından küçük kabarcıklar ve tencereyle kapak arasından çok az buhar çıkmalıdır.
20.01.2024 08:41:12
Pilav Ölçüsü ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pilav Ölçüsü Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pilav Ölçüsü"
Beni üniversiteyi yeni kazandım bekar hayatı daha önce emek ve pilav yapmamıştım. Pilavda 1 bardak pirinç 2 bardak su oranını biliyorum yapıyorum ama lapa oluyor. Lapa olmaması için ne yapmam lazım? Bir püf noktası mı var acaba?
Reşide . 29.09.2018 13:10:06

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirinç pilavı, Kepekli pirinç işlem görmemiş pirinçtir. Kepeği ayrıştırılmadığı için doğaldır. Kepekli pirinç besleyici, doyurucu ve çok faydalıdır. ...
Devamını Oku

Özbek Pilavı

Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütün ...
Devamını Oku

Acem Pilavı

Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur ve pirin...
Devamını Oku

Arap Pilavı

Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla olup baya...
Devamını Oku

Afgan Pilavı

Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir. Afganistan'da her 21 Mart'ta Nevruz sebebiyle Afgan pilavı yapıl...
Devamını Oku

Basmati Pilavı

Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu lezzetten...
Devamını Oku

Azeri Pilavı

Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çeşidi ol...
Devamını Oku

Fıstıklı Pilav

Fıstıklı Pilav hem doyurucu olup hem de lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel misafir ...
Devamını Oku

Havuçlu Pilav

Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Far...
Devamını Oku

Fırında Pilav

Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini...
Devamını Oku

Çin Pilavı

Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle ya...
Devamını Oku

Garnitürlü Pilav

Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak gar...
Devamını Oku

Fırında Tavuklu Pilav

Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir i...
Devamını Oku

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?

Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo ...
Devamını Oku

İran Pilavı

İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olurs...
Devamını Oku

Kavurmalı Pilav

Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav ol...
Devamını Oku

İtalyan Pilavı

İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları b...
Devamını Oku

Kabaklı Pilav

Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o ka...
Devamını Oku

İç Pilav

İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel ola...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Sade

Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024