Pilav Su Oranı

Pilav su oranı, her zaman merak edilen ayrıntılardan biri olmuştur. Aslında çok basit ve birazda deneyim gerektiren bir garnitür olan pilav bizim yerel yiyeceklerimizden biridir. Şehriyeli, domatesli, sebzeli, mantarlı ve daha birçok pilav çeşidi mevcuttur. İyi bir pilav yapmak için pilav su oranı tabi ki önemlidir. Fakat başka ayrıntılarda işin içerisine girmektedir.
Bir defa pirinç cinsi pilav su oranı için çok önemlidir. Bazı pirinçler kendi ağırlığının 2.5 katı su çekerken, bazıları 1,5 katı olabilmektedir. O yüzden kullandığınız pirincin cinsi önemli rol oynamaktadır. Şimdi dilerseniz pilav yapımı üzerinden suyun ne kadar verileceğini ve su çekme kalitesi nasıl olur ona bakalım.

Malzemeleri

  • 200 gr baldo pirinç
  • Yarım litre su. Kaynar olacak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı Ayçiçek ya da aynı oranda tereyağı
Öncelikle yağı tencereye alıyoruz. Konumuz pilav yapımı olmadığı için pirincin yıkama ve bekleme kısmını geçiyorum. Yağı tencereye alıyoruz. Tereyağı kullanırsanız eridiği zaman hemen pirinci dökün. Çünkü yağ çabuk yanmakta. Pirinci döktükten sonra kavurmaya geçiyoruz. Kavurma işlemi orta ateşte olsun. İyice kavrulduktan sonra tuzu ilave ediyoruz ve ocağını altını açıyoruz. Bu sırada suyumuzda kaynamakta olacak. Kaynayan suyu tencereye döküyoruz. Bu aşamada pirinç fokurdamaya başlayacak ve suyu çektiği en verimli anda bu kısımdır. Pilavın su oranı suyun pirinçler üzerinde yaklaşık bir parmak kalınlığındaki mesafesidir.
Bu aşamadan sonra altını kısıyoruz ve suyu çekene kadar demlemeye alıyoruz. Arada bir tencerenin kapağını kaldırıp kontrol edebilirsiniz. Yukarıda da dediğim gibi pirincin türü pilav su oranını etkileyecektir. Pilav su oranı ile ilgili yolculuğumuz bu kadar. Umarım çok lezzetli ve tane tane pilavlar yaparsınız. Hoşçakalın.
20.01.2024 14:43:34
Pilav Su Oranı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pilav Su Oranı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pilav Su Oranı"
Merhaba ben üniversite öğrencisiyim bu yıl eve çıktım tek başıma yaşıyorum annem tarif ediyor ama ben bir türlü pilavı yapamıyorum ya kuru oluyor ya lapa oluyor. Annem de üzülmesin diye söyleyemiyorum ne yapmalıyım neye dikkat etmeliyim bana pilav su oranı verebilir misiniz?
Bengialp . 30.10.2018 19:48:22

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirinç pilavı, Kepekli pirinç işlem görmemiş pirinçtir. Kepeği ayrıştırılmadığı için doğaldır. Kepekli pirinç besleyici, doyurucu ve çok faydalıdır. ...
Devamını Oku

Özbek Pilavı

Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütün ...
Devamını Oku

Acem Pilavı

Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur ve pirin...
Devamını Oku

Arap Pilavı

Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla olup baya...
Devamını Oku

Afgan Pilavı

Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir. Afganistan'da her 21 Mart'ta Nevruz sebebiyle Afgan pilavı yapıl...
Devamını Oku

Basmati Pilavı

Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu lezzetten...
Devamını Oku

Azeri Pilavı

Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çeşidi ol...
Devamını Oku

Fıstıklı Pilav

Fıstıklı Pilav hem doyurucu olup hem de lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel misafir ...
Devamını Oku

Havuçlu Pilav

Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Far...
Devamını Oku

Fırında Pilav

Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini...
Devamını Oku

Çin Pilavı

Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle ya...
Devamını Oku

Garnitürlü Pilav

Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak gar...
Devamını Oku

Fırında Tavuklu Pilav

Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir i...
Devamını Oku

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?

Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo ...
Devamını Oku

İran Pilavı

İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olurs...
Devamını Oku

Kavurmalı Pilav

Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav ol...
Devamını Oku

İtalyan Pilavı

İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları b...
Devamını Oku

Kabaklı Pilav

Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o ka...
Devamını Oku

İç Pilav

İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel ola...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Sade

Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024