Pilav su oranı, her zaman merak edilen ayrıntılardan biri olmuştur. Aslında çok basit ve birazda deneyim gerektiren bir garnitür olan pilav bizim yerel yiyeceklerimizden biridir. Şehriyeli, domatesli, sebzeli, mantarlı ve daha birçok pilav çeşidi mevcuttur. İyi bir pilav yapmak için
pilav su oranı tabi ki önemlidir. Fakat başka ayrıntılarda işin içerisine girmektedir.
Bir defa pirinç cinsi
pilav su oranı için çok önemlidir. Bazı pirinçler kendi ağırlığının 2.5 katı su çekerken, bazıları 1,5 katı olabilmektedir. O yüzden kullandığınız pirincin cinsi önemli rol oynamaktadır. Şimdi dilerseniz pilav yapımı üzerinden suyun ne kadar verileceğini ve su çekme kalitesi nasıl olur ona bakalım.
- 200 gr baldo pirinç
- Yarım litre su. Kaynar olacak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı Ayçiçek ya da aynı oranda tereyağı
Öncelikle yağı tencereye alıyoruz. Konumuz pilav yapımı olmadığı için pirincin yıkama ve bekleme kısmını geçiyorum. Yağı tencereye alıyoruz. Tereyağı kullanırsanız eridiği zaman hemen pirinci dökün. Çünkü yağ çabuk yanmakta. Pirinci döktükten sonra kavurmaya geçiyoruz. Kavurma işlemi orta ateşte olsun. İyice kavrulduktan sonra tuzu ilave ediyoruz ve ocağını altını açıyoruz. Bu sırada suyumuzda kaynamakta olacak. Kaynayan suyu tencereye döküyoruz. Bu aşamada pirinç fokurdamaya başlayacak ve suyu çektiği en verimli anda bu kısımdır.
Pilavın su oranı suyun pirinçler üzerinde yaklaşık bir parmak kalınlığındaki mesafesidir.
Bu aşamadan sonra altını kısıyoruz ve suyu çekene kadar demlemeye alıyoruz. Arada bir tencerenin kapağını kaldırıp kontrol edebilirsiniz. Yukarıda da dediğim gibi pirincin türü
pilav su oranını etkileyecektir.
Pilav su oranı ile ilgili yolculuğumuz bu kadar. Umarım çok lezzetli ve tane tane pilavlar yaparsınız. Hoşçakalın.