Pilavın Püf Noktaları
Pilavın Püf Noktaları, Pilav Türk mutfağının dayanılmaz lezzetlerinden biridir. Tane tane olsun ama kuru olmasın, yumuşacık olsun ama lapa olmasın diye diye bazılarımız için pilav uygulamak kâbus haline dönüşebilir. Pilavımızın onay görmesi hemen hemen harika pilav yapmamıza bağlanır. Pilavı tutturmak da kolay değil ve ustalık isteyen bir iştir.
Herkes harika pilav yapamaz. Bir usta olsanız dahi bazen pilav dilediğiniz gibi olmayabilir. Ancak bu püf noktalarını dikkate alarak yapacağınız pilavın tane tane ve yumuşacık olduğunu görünce, pilav yapmanın aslında hiç zor olmadığını göreceksiniz. Bu yazımızda sizlere pilav yapmanın önemli püf noktalarını vermek istedik. Birbirinden farklı birçok pilav tarifi olmasına nazaran esasında pilav yapımı hemen hemen daima bir fark yoktur. Şartları pek değişmez. Pek çok yemekte olduğu gibi fark detaylarda gizlidir.
İşte Güzel Pilav Nasıl Yapmanın Püf Noktaları- Pirincin çeşidi önemli, baldo pirinçte her zaman daha iyi netice alırsınız.
- Pirinci pişirmeden önce ıslatmak yumuşacık olmasına ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine destek olur. Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika bekletelim. Sonra pirinci bol suda yıkayıp nişastasını çıkarmalıyız. (Suyun berraklaşması gerekir)
- İyi bir pilav için her daim tereyağı lezzet demektir. Sağlık probleminiz varsa tereyağı yerine sıvıyağ tercih edebilirsiniz. Ben çoğunlukla ikisini karıştırırım. Tencereye önce yağı koyulmalı ve biraz kızdırılmalı.
Sonra pirinci ekleyip, tuzu serpmeliyiz ve pirinç tane tane olana kadar kavurmalıyız
- Pirinci kavururken hafif rengi dönünce suyunu ekleyin, çok fazla kavrulan pirincin rengi koyulaşır ve su çekmez. 2 su bardağı pirinç koyduysanız iki su bardağı da sıcak su koymanız gerekir. (Şayet pirinç tuzlu suda beklemedi ise ölçü 2 su bardağı pirince 3 su bardağı sıcak su olmalı). Baldo pirinçler çoğunlukla 1 ölçüye 1,5 ölçü su çeker. Önceden ıslatılan pirinçler de bir parmak daha az koymak gerekir. Diri olursa kontrol edip biraz su ilave etmek risk almaktan daha mantıklı.
- Pirince sıcak suyu ekleyince 1-2 damla da limon suyu ek edelim. (Pirincin parlak olması için)
- Pirinci ocağın en küçük gözünde ve en düşük ısısında pişirelim ve demlenmesi için en az 20 dakika beklenmeli.
- Önce iyice kaynamasını bekleyip sonra altını kısıp kapağını kapatmak gerekir.
- Pilav pişerken olabildiğince karıştırmayın, çünkü pirinçler kırılıp diri görüntüsünü kaybeder.
- Pilav pişince biraz yumuşacık olduğunu fark ederseniz sakın kapağını kapatmayın, üstü açık bir biçimde demlendirin. Esasen yumuşacık olan pilav iyice lapa olur. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha gösterişli.
- Yağı az geldiyse minik bir tavaya biraz yağ koyup biraz ısıtıp üzerine gezdirebilirsiniz.
- Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula sayesinde çok hafif karıştırmak gerekmektedir. Nem dengesi sağlandığı için taneler iyice açılıyor.
- Pilavın beyaz olmasını istiyorsanız pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekli. Birkaç damla limon suyu da beyaz ve parlak olmasını sağlar.
19.01.2024 22:45:17
Pilavın Püf Noktaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Pilavın Püf Noktaları"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|