Pirinç pilavı, genel olarak yapılışında gözümüze zor görünen, çoğu kişinin bir türlü yapamıyorum, pilavı tutturamıyorum dediği tariflerden biri olmaktadır. Pirinç pilavı yapılışında kullanılan malzeme ölçüsüne dikkat edildiğinde ve aşağıda oluşturulan tarifi birebir uyulduğu zaman pirinç pilavı yapılışının o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz.
Pirinç pilavı yapmadan önce sizlere pilav yaparken dikkat etmeniz gereken ufak püf noktadan bahsedeyim. Pirinç pilavını yatığımız zaman kesinlikle tereyağı kullanılması gerekir. Tereyağı pirinç pilavına daha lezzetli bir tat oluşturur. Bunun yanı sıra pirinci alırken baldo pirinç alınması gerek. Pirinç pilavı yapılışında kırık olan pirinçler tercih edilmez. Eğer pirinç pilavının daha beyaz görünmesini istiyorsanız sıcak suyu ilave ederken birkaç damla limon suyu damlatılması gerek. Teflon tavada kullanılması gereklidir ve pilav olduktan hemen sonrasında servis yapılmamalıdır, bir süre dinlendirilmesi gerekir. Şimdi pirinç pilavı tarifine başlayalım.
Pirinç pilavı malzemeleri
2,5 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı sıcak su
1 fincan arpa ya da tel şehriye
1 adet tavuk bulyon
5 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?
Pirinç pilavı yapılışına ilk olarak hazırlanan bir teflon tava içerisine tereyağını ilave ederek başlayalım ve sonra teflon tavayı ocağa alıp ocağı açalım. Tereyağı hafif olarak kızdıktan sonra şehriyeyi ilave ederek, şehriyeler renk değiştirene kadar kavuralım.
Daha önceden yıkanmış olan baldo pirinçleri de tavaya ilave ederek kavurmaya devam edelim. Yaklaşık olarak 5 dakika kadar hiç durmadan karıştırmamız gerek. Eğer karıştırılmaz ise pirinç pilavının dibi tutar. Bu arada bir kaba 3,5 su bardağı sıcak su ve tavuk bulyonu ilave ederek karıştıralım (İsteğe göre tuz ilave edelim fakat bulyon tuzlu ona dikkat emek gerek). Bu karışımı da pirinç ve şehriyenin kavrulduğu tavaya ilave edelim ve birkaç kez karıştıralım. Sonra tencerenin kapağını kapatalım, ocağın altını kısalım ve yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Bu süre içerisinde pilavı kontrol etmek için tencerenin kapağını çok sık olarak açıp kapatmamak gerek. 7-8 dakikanın sonrasında kapağı açıp pilav suyunu çekmiş mi diye kontrol etmelisiniz ama kapağı çok sık açarak buharında pişmesine engel olmayın. Pirinçler suyu tamamen çektiği zaman, pilavınız dibine tutmadan altını kapatmanız gerek ve pirinç pilavınızı birkaç kez karıştırmalısınız. Pilavı karıştırdıktan sonra tencerenin üzerine kâğıt havlu sererek kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar dinlenmesini bekleyelim. Kâğıt havlu buharı çekmeye yarar ve pilavınız tane tane olur. Pirinç pilavı bu aşamadan sonra hazır olacaktır.
Afiyet olsun.
Pirinç Pilavı Püf Noktaları
Pirinci hazırlarken ilk önce ılık tuzlu su içerisinde yarım saat kadar bekletelim,
Pirinci bol suda yıkayarak nişastasını çıkartalım. (Suyun berrak olması gerek)
Tavaya ilk önce zeytinyağı eklenmeli ve biraz kızdırılmalı,
Sonra pirinç ilave edilerek, tuzu eklemeliyiz ve pirinç tane tane olana kadar kavurmamız gerekir,
Kavurma işlemi tamamlanmaya yakın tereyağını ilave edelim. (Yağın yanmaması gerek).
2,5 su bardağı pirinç ilave edildiyse iki buçuk su bardağı da sıcak su eklemek gerekir. (Eğer pirinç tuzlu suda kalmadıysa ölçü olarak 2,5 su bardağı pirince 3,5 su bardağı sıcak su eklenmelidir)
Pirince sıcak suyu ekleyince birkaç damla limon suyu ekleyelim. (Pirincin parlak olması amacıyla)
Pirinci ocağın en kısık olan bölümünde 20 dakika kadar pişmeye bırakalım ve piştikten sonra demlenmesi için de bekletmek gerekir. Bu şekilde pirinç pilavı daha lezzetli olacaktır.
19.01.2024 23:55:27
Pirinç Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
İyi günler bugün dışarıda işim vardı ve çocukların okul çıkış saatine zor yetiştim. Dolayısıyla yemek yapacak vaktim olmadı hemen üzerine pirinç pilavı koymak istiyorum fakat pirinci suda bekletmedim. Acaba direkt pirinci kavurarak yapsam olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim. Sâliha . 11.09.2018 21:58:12
Saygın : Pirinç pilavı kolarisi biraz yüksek olsa da kuru fasulye, köfte patates gibi bir çok yemeğin yanına tercih edilen bir yemektir. Pirinç pilavı yaparken önce suda bekletmek pirincin pişirme sırasında daha çok şişmesine ve lezzetinin daha güzel olmasına yardımcı olur. Fakat suda bekletmessek de hiç bir sorun teşkil etmeyecektir. 06.10.2018 13:19:42
Ne yaparsam yapayım hazırladığım pirinç pilavı lapa gibi oluyor. Bir türlü tane tane halinde olmasını sağlayamıyorum. Suyunu da yeterli ölçüde koyuyorum ama yine de olmuyor. Ne yapmam gerekiyor pirinç pilavının yapış yapış olmasını önlemek için? Aybuke . 18.09.2018 13:40:28
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024