Temcit Pilavı

Temcit Pilavı, Ramazanayında sahurda yenilmesi için yapılan bir pilavdır. Bu ayda sahurda kalkıp yemek hazırlamak bir hayli zahmetli olduğu için ve çok fazla vakit aldığından iftardan sonra yapılır ve sahura kadar bekletilir. Daha sonra bekletilen pilav ısıtılarak sofraya konur ve afiyetle yenir. Temcit pilavının içerisinde diğer pilav çeşitlerinden farklı bir şey yoktur.
Özelliği sadece akşamdan hazırlanmış olması ve ısıtılarak yenmesidir. Fakat bu pilav bulyon konularak da çeşitlendirilebilir. Özellikle et bulyon konulması sade bir pilavın tadı çok değiştirecektir. Ayrıca temcit pilavı Türklere özgü bir yemektir.

Temcit ise aynı şeyin sürekli tekrar edilmesi demektir. Sözlükteki karşılığı 'karşılamak'dır. Bu tabir Doğu Anadolu'daki insanların alışkanlıklarından doğmuştur. Recep, Şaban, Ramazan ayları içerisinde sabah ezanı sonrasında Allah'ın yüceliğini belirtmek için camilerde okunan duadır.

Temcit Pilavının Malzemeleri

  • 2 standart su bardağı baldo pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tablet et bulyon (İsteğe göre tavuk bulyon olabilir.)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Biraz tuz ve isteğe bağlı karabiber
  • 1 fincan arpa şehriye

Temcit Pilavı Nasıl Yapılır?


Öncelikle eğer zamanınız varsa daha önceden soğuk su dolu kaba koyun. Çünkü tarifteki suyun yeterli gelmesi için pirincin biraz suyun için kabarması gerekiyor. Başlamadan önce pirinci iyice seçin ve güzelce yıkayın.
Birkaç kez üzerinden su geçsin ve nişastası gitsin. Diğer yandan pilav tavasının içine tereyağını koyalım ve eritelim. Bir fincan arpa şehriyeyi kızgın yağın içine atalım ve iyice kavuralım. Rengi pembeleşince önceden suya koymuş olduğumuz pirincin suyunu süzüp tavanın içine koyalım. Bir iki dakika kadar pirinçleri kavuralım. Zaten sonrasında rengi daha soluk oluyor. İşte tam bu esnada iki bardak sıcak suyu kavrulan pirincin içerisine koyalım.

Daha sonra içerisine tuzu ve karabiberi ekleyin ve altını kısalım eğer aceleniz varsa küçük ocakta altını yarım edebilirsiniz. Pirinçlerin piştiğini anlamak için suyunu çekmesi gerekmektedir. Tavanın ya da tencerenin ağzına bir havlu veya peçete koyabilirsiniz. Çünkü buharı tavanın içinde kalır ve daha çabuk pişer lezzeti de iki katına çıkar. Pirinçler suyunu çektiyse altını kapatın ve biraz demlenmesini bekleyin daha sonra ana yemekle birlikte sunuma hazırlayabilirsiniz. Temcit pilavının yanına bol yoğurt ya da cacık yakışabilir. Ayrıca ana yemek olarak da et ve tavuk yemekleri tercih edilebilir.

Afiyet olsun.
19.01.2024 15:23:50
Temcit Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Temcit Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Temcit Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirinç pilavı, Kepekli pirinç işlem görmemiş pirinçtir. Kepeği ayrıştırılmadığı için doğaldır. Kepekli pirinç besleyici, doyurucu ve çok faydalıdır. ...
Devamını Oku

Özbek Pilavı

Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütün ...
Devamını Oku

Acem Pilavı

Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur ve pirin...
Devamını Oku

Arap Pilavı

Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla olup baya...
Devamını Oku

Afgan Pilavı

Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir. Afganistan'da her 21 Mart'ta Nevruz sebebiyle Afgan pilavı yapıl...
Devamını Oku

Basmati Pilavı

Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu lezzetten...
Devamını Oku

Azeri Pilavı

Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çeşidi ol...
Devamını Oku

Fıstıklı Pilav

Fıstıklı Pilav hem doyurucu olup hem de lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel misafir ...
Devamını Oku

Havuçlu Pilav

Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Far...
Devamını Oku

Fırında Pilav

Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini...
Devamını Oku

Çin Pilavı

Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle ya...
Devamını Oku

Garnitürlü Pilav

Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak gar...
Devamını Oku

Fırında Tavuklu Pilav

Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir i...
Devamını Oku

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?

Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo ...
Devamını Oku

İran Pilavı

İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olurs...
Devamını Oku

Kavurmalı Pilav

Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav ol...
Devamını Oku

İtalyan Pilavı

İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları b...
Devamını Oku

Kabaklı Pilav

Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o ka...
Devamını Oku

İç Pilav

İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel ola...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Sade

Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024