Türkmen Pilavı

Türkmen Pilavı, genellikle pişirildiği yörelere göre değişik isimler verilen Türkmen pilavı aslında Orta Asya Ülkelerinde ve her ülkede de farlı isimle verilen örneğin Özbekistan da Özbek pilavı, Türkmenistan da Türkmen pilavı Dahası da Afganistan da ise Afgan pilavı olarak bilinir.

Türkmen Pilavı İçin Gerekli M
alzemeleri

  • 1 kg kuzu eti (İri kuşbaşı şeklinde doğranmış)
  • 1,5 kg pilavlık pirinç
  • 2-3 adet iri boy domates
  • 250 gram havuç
  • 3 adet iri boy kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • Yeteri kadar tuz

Türkmen Pilavı Nasıl Yapılır?


Türkmen pilavı hazırlığımıza ilk olarak 1,5 kg pilavlık pirincimizi geniş bir kabın içine alarak taşına çöpüne göz attıktan sonra pirinçlerin üzerini 1 parmak kadar aşıncaya kadar ılık su ve 1 tatlı kaşığı tuzu ilave ederek pirincimizi yarım saat kadar ıslanması için beklemeye bırakarak başlayalım. Ardından 1 kg iri iri kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu etimizi bol suyun altın iyice yıkayarak suyunun süzülmesini sağlayalım. Türkmen pilavının diğer malzemelerini hazır hale getirmek için önce 3 adet iri boy kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra incecik doğrayalım. Daha sonra 250 gram havucun kabuklarını kazıdıktan sonra boylamasına iki parçaya bölerek ince uzun şeritler şeklinde doğrayalım. Havuçların ardından 3 adet domatesin kabuklarını soyarak minik minik doğrayalım.

Daha sonra geniş bir pilav tavasını ocağa alarak içine 3 çorba kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı sıvı yağımızı ilave ederek tereyağının erimesini, sıvı yağın ise ısınmasını sağladıktan sonra üzerine önceden yıkayarak süzülmeye bıraktığımız 1 kg kuzu kuşbaşı etimizi ilave ederek etin iyice kavrulmasını sağlayalım. Etimiz istediğimizi şekilde kavurarak üzerine ince ince kıyılmış kuru soğanları ilave ederek soğanların rengi değişinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan soğanların üzerine minik minik doğranmış domatesleri de ekleyerek önce domateslerin diriliklerini kaybedinceye kadar kavurarak ardından ise üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su ilave edip kuşbaşı etimiz yumuşayıncaya kadar 15 dakika pişirelim. Bu esna da kaynayarak eksilen kaynama suyuna bir miktar daha su ilave ederek üzerine ince şeritler şeklinde doğranmış havuçları da ilave ederek havuçlar diriliklerini kaybederek hafifçe yumuşayıncaya kadar malzemeleri pişirmeye devam edelim. Bizde bu arada daha önceden ıslatmaya bıraktığımız pirinçlerin ıslama suyunu döktükten sonra bol suda birkaç su yıkayarak tel bir süzgecin içine alalım ve pirinçlerin süzülmesini sağlayalım.

Ardından süzülen pirinçleri kaynamakta olan harcın üzerini kapatacak bir şekilde düzgünce dökerek yayalım ve üzerine pirinçlerin üzerini 1 parmak aşacak kadar sıcak ve yeteri kadar tuz ilave edip alta kalan eti karışım ve pirinçler karışmayacak şekilde ağır ağır tencerenin kapağını kapatarak pirinçler pişinceye kadar kaynatmaya devam edelim. Pirinçler suyunu iyice çektikten sonra tencerenin kapağını açarak pirinçlerin üzerine 1 çay bardağı kadar kuru üzüm serpiştirdikten sonra pilavımızın üzerini temiz bir mutfak bezi yardımıyla kapatarak tekrar tencerenin kapağını kapatarak 15 dakika kadar Türkmen pilavının demlenmesini sağlayalım. Verilen sürenin sonunda pilavın üzerine serpiştirdiğimiz kuru üzümleri bir kaşık yardımıyla küçük bir kabın içine alalım. Ardından hazır hale gelen Türkmen pilavımızı geniş bir servis tabağına düzgün bir şekilde pilavın şeklini bozmadan ters çevirelim. Uygulanan bu işlem sayesinde tencerenin alt kısmında olan etli malzeme üst kısma pilav ise servis tabağının altında kalacak şekilde çıkar. Bu işlemleri de tamamladıktan sonra Türkmen pilavımız artık hazır sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

19.01.2024 04:28:51
Türkmen Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Türkmen Pilavı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Türkmen Pilavı"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kepekli Pirinç Pilavı

Kepekli pirinç pilavı, Kepekli pirinç işlem görmemiş pirinçtir. Kepeği ayrıştırılmadığı için doğaldır. Kepekli pirinç besleyici, doyurucu ve çok faydalıdır. ...
Devamını Oku

Özbek Pilavı

Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütün ...
Devamını Oku

Acem Pilavı

Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur ve pirin...
Devamını Oku

Arap Pilavı

Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla olup baya...
Devamını Oku

Afgan Pilavı

Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir. Afganistan'da her 21 Mart'ta Nevruz sebebiyle Afgan pilavı yapıl...
Devamını Oku

Basmati Pilavı

Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu lezzetten...
Devamını Oku

Azeri Pilavı

Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çeşidi ol...
Devamını Oku

Fıstıklı Pilav

Fıstıklı Pilav hem doyurucu olup hem de lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel misafir ...
Devamını Oku

Havuçlu Pilav

Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Far...
Devamını Oku

Fırında Pilav

Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini...
Devamını Oku

Çin Pilavı

Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle ya...
Devamını Oku

Garnitürlü Pilav

Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak gar...
Devamını Oku

Fırında Tavuklu Pilav

Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir i...
Devamını Oku

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?

Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo ...
Devamını Oku

İran Pilavı

İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olurs...
Devamını Oku

Kavurmalı Pilav

Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav ol...
Devamını Oku

İtalyan Pilavı

İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları b...
Devamını Oku

Kabaklı Pilav

Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o ka...
Devamını Oku

İç Pilav

İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel ola...
Devamını Oku

Bulgur Pilavı Sade

Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024