İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de
Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç pilavları olarak ikiye ayıracak olursak İtalyan pilavı yani
Risotto bir pirinç pilavıdır. Yapımı oldukça zahmetli ve sabır isteyen bir iştir. Sabır ister çünkü ilk deneyiminizde hatta daha sonraki birkaç deneyiminizde bile kıvamını tutturmak mümkün olmayabilir.
Ülkemizde İtalyan restoranlar dışında rastlamak pek mümkün değildir. İtalya'da ise olmazsa olmaz bir pilav çeşididir. Hemen hemen bütün ana yemeklerinin yanında İtalyanlar Risotto adı verilen bu İtalyan pilavını tüketirler. İtalyan pilavına çok sayıda farklı malzemeler girmektedir. İtalyan pilavı Risottu'nun birçok çeşidi vardır. Ülkemizde bulunan bir İtalyan mutfağına gidip ben bir Risotto alabilir miyim derseniz hiç kuşku yok ki karşılaşacağınız cevap Risottonuz nasıl olsun. İşte bu cevap İtalyan pilavı olan Risottonun çeşitlerini gözler önüne sermektedir. Çok lezzetli ve kalorisi yüksek doyurucu bir pirinç pilavı türüdür. Fakat bizim mutfağımızın pilavlarına pek benzemediği için
İtalyan pilavı yiyen Türkler pek memnun kalmayabilir. İtalyan pilavının en önemli noktası kullanılacak pirinç türüdür. Bu pilavın olmazsa olmazı kırık pirinç kullanılmasıdır. Kırık pirinçler arasında ise en fazla kullanılan Japon pirinci olarak bilinen İtalya'da Arborio adı verilen kırık pirinç türüdür. Baldo pirinçler bu yemeğe uygun değildir. Ayrıca bu pilavın içerisine şarap katıldığı da görülmektedir.
Buda çok dikkat edilmesi gereken bir husustur.