Bulgur pilavı çeşitleri, yöresel olarak farklı şekilde, farklı malzemelerle yapılan buldur pilavı tarifleri bulunmaktadır. Her biri birbirinden lezzetli olan bulgur pilavı çeşitleri sofralarımızı süsler. Pilav deyince pirinç ve bulgur vazgeçilmez malzemelerdir. Bunların domatesle, etle, tavukla, patlıcan, pazı, ıspanak gibi sebzelerle hazırlanmış değişik pilav tarifleri bulunmaktadır. Bazılarını yardımcı yemek olarak, bazılarını ise ana yemek olarak bile servis edebilirsiniz. Sizler için değişik bulgur pilavı çeşitleri arasından örnek tarifler hazırladık. Umarız beğenirsiniz. Hepinize kolay gelsin.
Domatesli bulgur pilavı: Bu tarif bulgur pilavı çeşitleri arasında en fazla tercih edilen, her evde yapılan bir tariftir. Yaz geldiğinde domateslerin lezzetli olduğu dönemde bulgur pilavını bu şekilde pişirmeyi deneyebilirsiniz. Malzeme listesini hazırlayarak pilavı yapmaya başlayalım.
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet büyük kuru soğan
- 2 adet yeşil biber
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 3 adet domates
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
- 2 diş sarımsak
Yapılışı:Bulgur pilavı yapacağınız tencereye zeytinyağını, yemeklik doğranmış soğan, sarımsak ve biberleri koyarak kavurmaya başlayın. Domates salçasını da ilave ederek kavurmaya devam edin. İçine rendelediğiniz domatesleri de atın. Bir süre pişirince pilavın suyunu sıcak olarak ilave edin. Yaklaşık 5 su bardağı sıcak su yeterli gelecektir. Arzu ederseniz içine et bulyonda ilave edebilirsiniz. Tuzunu ve karabiberini de koyun. Karışım kaynadığında, içine bulguru ilave edin. Ocağın altını kısarak pilavı pişirin. Domatesli bulgur pilavını 5-10 dakika dinlendirerek sıcak servis yapın. Yanında yoğurt servisi de yaparsanız harika olur. Afiyet olsun.
Meyhane pilavı: Bu bulgur pilavı türü de oldukça sevilir. Pilavın özelliği içindeki malzemelerin bol olması ve pilavın iyice demlenerek tane tane olmasıdır. Bu tarifi de seveceğinizi umuyoruz. Malzemeleri paylaşarak pilavın yapımına geçelim.
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 2 adet domates
- 2 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 su bardağı tercihen tavuk suyu
- 5-6 adet sivri yeşil biber
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Yeteri kadar tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Yapılışı: Tencerenin içinde tereyağını eritin, içine zeytinyağını da ilave ederek kızdırın. Buna yemeklik doğranmış soğanları, yeşil biberleri ve sarımsakları ilave ederek kavurmaya başlayın. İçine kırmızı pul biberi, doğranmış domatesleri de ilave ederek pişirmeye devam edin. Bulguru yıkayarak süzdürüp, sıcak tavuk suyu ile birlikte tencereye koyun. Ocağın altını kısarak, meyhane pilavının pişmesini bekleyin. Ardından 15 dakika kadar pilavı dinlendirin ve servisi yapın. Bulgur pilavı çeşitleri arasında oldukça sevilen bir tarif olduğundan pilavınızı yiyenler eminiz beğenecektir. Afiyet olsun.
Bulgur pilavı çeşitleri her yörede farklı malzemeler kullanılarak, baharatlarla lezzetli bir şekilde yapılmaktadır. İsterseniz pilavı yaparken içine ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler ilave ederek, hatta en son aşamada bir kase kadar yoğurt ilave ederek farklı bir bulgur pilavı da yapabilirsiniz. Bu tür tarif özellikle Kastamonu mutfağında çok tercih ediliyor. Damak tadınıza göre sizlerde farklı tarifler yaratabilirsiniz.