Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Pilav Nasıl Yapılır

Pilav Nasıl Yapılır

Pilav nasıl yapılır: Pilav genellikle etli ve sulu yemeklerin vazgeçilmezlerindendir. İnsanlar bezelyenin, etli bir nohut yemeğinin ya da kuru fasulyenin yanında bol tereyağlı mis gibi tane tane olan pirinç pilavı yapıverir. Pilav yapmaya başlanıldığında genellikle hep aynı korkuya kapılırlar. Lapa lapa olursa ya dibi yanarsa ya bu sefer yapamazsam gibi korkulara kapılarak acaba güzel bir pilav yapılabilir mi diye düşünmeye başlanır. Pilavın ince noktaları bildiği süreci herkes güzel pilav yapılabilir.

Pilav yapmanın püf noktaları nelerdir?


Pirinç seçimi: Pilav yaparken ilk dikkat edilecek husus pirinç seçimidir. Her pirinç, pilav yapmaya uygun değildir. Kırık pirinç ya da baldo pirinçten pilav yapanlar vardır. Pilavlık pirinç özellikle de baldo pirinç kullanmanız iyi bir pilav için gereklidir. Eğer misafirlere yapıyorsanız yasemin kokulu pirinci kullanarak yapmanız misafirleriniz içingüzel bir seçim olur.

Pirinçleri bol suda yıkayın: Pilav yapılışın da diğer bir önemli nokta ise pirinçleri güzel bir şekilde yıkamaktır. Pirinçleri süzgece aldıktan sonra içine bir miktar tuz ekleyip ılık suda ovalamak gerekir. Sonra piriçlerin suyunun çekilmesini beklememiz gerekir. Bazı insanlar pirinci suda gezdirip pirincin nişastasını bırakmadan tencerenin içine atmaktadır. Nişastaları çıkmayan pirincin tencerede su ile birleşince lapa şekini almaktadır.

Tereyağını sonra ilave edin: Tereyağı ve sıvı yağı beraber kullanmakta pilavın diğer bir püf noktasıdır. Sadece tereyağı ya da sadece sıvıyağı kullanıldığında pilavın tadı oldukça ağır olur. Sadece margarin kullanıldığında ise pilavın tadı çok hafif olmaktadır. Bu sebeple pilavın yağını dengelemek gerekir. Arpa şehriyeleri ya da tel şehriyeleri sıvıyağda kavurup içine pirinç atın. Sonra pirinci kavurduktan sonra su koymanıza yakın tereyağını ilave edin. Böylece tereyağı hızlı bir şekilde yandığı için tereyağını yakmaktan kurtulmuş olursunuz.

Pirinçlerinizin kavurmasını bekleyin: Pilav yapmanın bir diğer önemli noktası da pirinçlerin iyice kavrulması gerekir. Tencere kenarına pirinçler çarptığında cama vuran çakıl taşı gibi bir ses çıkarması gerekir. İyi kavrulduğunda pirinçler hem tane tane görünecek hem de yağ hafiften yüzüne çıkacaktır. Böyle bir durumda yemeğe kesinlikle soğuk su ilave etmeyin. Soğuk suyu ilave ettiğiniz de hararet ile pişmekte olan yemeğinizin hızlı bir şekilde ısısını düşürmüş olursunuz ve pilavın lezzetini de kaçırırsınız. Pilava genellikle kaynamakta olan sıcak suyu ilave ettiğimizde suyu algılayamadığı için yemeğin lezzetini koruyarak pişmeye devam eder.

Pilava ne kadar su konulmalıdır: Pirinçleri pilav için bir saat önceden suda bekletmediyseniz 1 su bardağı pirince 2 su bardağı sıcak su yeterli olacaktır. Eğer suda beklettiyseniz 1 su bardağı pirince 1 su bardağı sıcak su yeterlidir.

Pilavda limon ve şeker kullanımı: Pilavı kavurduktan sonra suyu ilave ediniz. Pilavın üzerine birkaç damla limon suyu damlatın ve pilavın içerisine bir tatlı kaşığı kadar da toz şeker ilave edin. Limon, pirinçlerin beyaz olmasını sağlarken; şekerde pilavın tane tane olmasını ve lezzetinin artmasını sağlar.

Pilav tenceresinin kapağını açmayın: Pilav pişirme işlemi bittikten sonra pilav tenceresini ocağınızın küçük gözüne koyun ve en kısık bölüme getirin. Ağırdan pişen pilav daha lezzetli olacaktır. Pilavı ortalama 15 dakika dinlenmesini sağlayın. Kısık ateşte pişerken kapağını sık sık açmayın ve asla pilavınızı karıştırmayın.

Pilavınızı mutlaka demlendirin: Pilavın tane tane olabilmesi için demlenmesi gereklidir. Pişen pilav hemen servis edilirse ilk başlarda tane tane gibi görünse de zamanla lapalaşacaktır. Pilav piştikten sonra ocaktan alıp soğuk bir zemine koyarak kapağını açıp içerisine kâğıt havlu ya da benzer bir şekilde pilavın üzerini kapatın. En az yarım saat demlendikten sonra servis edilebilir.

Pilav yapmanın dört farklı yolu vardır


Salma yöntemi: Salma yöntemi, pirinç miktarına göre suyu tencereye koyarak kaynatılır. İçerisine yağ ile tuz ilave edip karıştırıyoruz. Kaynayan yağlı suya iyice yıkanmış pirinçleri ekleyip su çekilene kadar bekliyoruz.

Kavurma yöntemi: Yağı tencereye koyup ısıtmaya başlıyoruz. Pirinçleri yağın içerisine koyup kavuruyoruz. İçerisine tuzu ve sıcak suyu ilave ederek ağzını kapalı şekilde suyun çekilmesi için bekliyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta tencereye koyduğumuz pirinçlerin kesinlikle kuru olması gerekir. Pirinçler ıslak olduğunda yağla birleşerek etrafa saçılabilir.

Haşlama yöntemi: bu yöntem genellikle Osmanlı döneminde kullanılırdı. Günümüzde ise Çin'de yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Yağ içermeyen tuzlu suda su çekilene kadar pirinçleri pişirin. Pirinçlerin altı kapatıldıktan sonra kızartılmış yağı üzerine döküp haşlanır ve karıştırılır. Pilav tenceresi kapağı sıkı bir şekilde kapatalım. Sıcak bir yerde en az yarım saat dinlendirerek servis yapılır.

Süzme tekniği: bu yöntemde ise pirinçleri bol tuzlu suda yıkıyoruz. Pirinçlerin suyunu çekilmesini bekliyoruz. Tencerenin içerisine yağı koyup süzülen pirinçleri ekliyoruz. Üzerinde kalan su çekildikten sonra demlenmesi için bekliyoruz. Pilav nasıl yapılır diye sorulduğunda aslında her durumda ve ölçüde kolaylıkla pilav yapılabilir.
Son Güncelleme : 20.01.2024 18:42:53
Pilav Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Pilav Nasıl Yapılır Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Pilav Nasıl Yapılır"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Havuçlu Pilav
Havuçlu Pilav
Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Farklı bir şekilde tüketince karnım doyum olmuyor sanki. Dün de teriyaki sosumu hemen denemek iç...
Fırında Pilav
Fırında Pilav
Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini pekiştirmek için pilavımızı fırına vermeden hemen önce ocakta pişirdikten sonra fırına verelim. A...
Çin Pilavı
Çin Pilavı
Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle yapılmaktadır. Her ne kadar Çin mutfağı ile bizim mutfağımızın arasında büyük değişiklikler bul...
Garnitürlü Pilav
Garnitürlü Pilav
Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak garnitürlü pilavı pirinç pilavlarına bir örnek olarak gösterebiliriz. Yapımı çok kolay olan bu p...
Fırında Tavuklu Pilav
Fırında Tavuklu Pilav
Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir ikili gruptur. Bu ikiliyi nasıl yapmak isterseniz yapın güzel olacak ve afiyetle tüketilecektir. Lakin ...
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo sorunu olan şahısları ilgilendirmektedir. Pilavın kilo alınmasına neden olması için ilk önce ...
İran Pilavı
İran Pilavı
İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olursak İran pilavı pirinç pilavlar arasında yer almaktadır. İran pilavını güzel kılan noktada zat...
Kavurmalı Pilav
Kavurmalı Pilav
Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav olarak bilinmektedir. Kavurma ismi bu pilava et kavrulup konulduğu için eklenmiştir. Çok lezzet...
İtalyan Pilavı
İtalyan Pilavı
İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç pilavları olarak ikiye ayıracak olursak İtalyan pilavı yani Risotto bir pirinç pilav...
Kabaklı Pilav
Kabaklı Pilav
Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o kadarda pratiktir.Kabaklı pilavın malzemeleri şunlardır2 tane orta boy kabak2 tane orta boy hav...
İç Pilav
İç Pilav
İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel olarak yörelere göre pişirilme esnasında farklılıklar gösterse de genellikle bol baharat kaldırabilen...
Bulgur Pilavı Sade
Bulgur Pilavı Sade
Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığı olsun bizlerin bu pilav çeşidi ile sık sık karşılaşmamıza neden olmaktadır. Tabi ki bu kada...

 

Nohutlu Pilav
Türkmen Pilavı
Perde Pilavı
Havuçlu Bezelyeli Pilav
Kuru Fasulye Pilav
Lapa Pilav
Arpa Şehriye Pilavı
Nohutlu Tavuklu Pilav
Hamsili Pilav
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Kepekli Pirinç Pilavı
Özbek Pilavı
Acem Pilavı
Arap Pilavı
Afgan Pilavı
Basmati Pilavı
Azeri Pilavı
Fıstıklı Pilav
Havuçlu Pilav
Fırında Pilav
Çin Pilavı
Garnitürlü Pilav
Fırında Tavuklu Pilav
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
İran Pilavı
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Popüler İçerik
Özbek Pilavı
Özbek Pilavı
Özbek pilavı, herkesin afiyetle yediği ayrı bir lezzettir. Bu pilav içeriğinde kullanılan baharatlarla, sebzelerle farklı bir tat sunar. Bu pilav bütü...
Acem Pilavı
Acem Pilavı
Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur v...
Arap Pilavı
Arap Pilavı
Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla ol...
Afgan Pilavı
Afgan Pilavı
Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir.Afganistan'da her 21 mart' ta Nevruz sebebiyle afgan pilav...
Basmati Pilavı
Basmati Pilavı
Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu le...
Azeri Pilavı
Azeri Pilavı
Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çe...
Fıstıklı Pilav
Fıstıklı Pilav
Fıstıklı Pilav, hem doyurucu olup hemde lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel m...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Siez Pilavı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024