Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube pilavı, Maklube pilavı bir Arap yemeği olup, Arapça da ters çevirmek anlamına gelmektedir. Ülkemizde daha çok Hatay, Mardin ve Siirt yörelerimizde sevilerek ve beğenilerek yapılan, çok kişili yemekli toplantılarda, düğün ve nişanlarda yapılan bereketli bir pilavdır. Bir defa bile tadan kişilerin, damaklarında tat bırakan bir yemektir ki bu lezzet sadece yemekten gelmeyip, yemek yenilirken başındaki sohbet ve muhabbetten de kaynaklanmasıdır. Çünkü, maklube toplu yenilen bir yemektir. Kaşıklar aynı siniye ve aynı yemeğe daldırılır, kardeşliğin, paylaşmanın ve bereketin sofradaki halidir. Pilavın bir güzel şekli ise servis edilişinde gizlidir. Büyük bir siniye, pilav tenceresi ters çevrilerek, kalıp şeklinde dökülen pilavın yanına salata ve yoğurt konulur. Çok harika bir görünüm kazanan pilav afiyetle yenir.


Maklube pilavının malzemeleri

  • 1 kilogram kuşbaşı et
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 2 adet orta boy havuç
  • 2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
  • Tuz ve karabiber
  • Yarım su bardağı mısır özü yağı

Maklube Pilavı Nasıl Yapılır?


Etleri güzel bir şekilde haşlıyoruz. Haşlanan etin içine, çekilen su yerine ilave edilerek yine çekilene kadar kaynatılır. Daha sonra tuz, karabiber, pul biber ve tereyağı da eklenerek devamlı çevrilir ve ağzı kapatılır. Soğanlar halka şeklinde olacak şekilde doğranır. Patateslerde aynı şekilde yuvarlak olarak doğranıp başka bir tavada kızartılır. Pilav tenceresinin içine patates kızartma yağından 3 yemek kaşığı kadar dökülür. Yine tencerenin dibine soğanlar düzgün ve boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Üzerine haşlanan etlerin yarısı kadar yerleştirilir ve kaşık yardımıyla bastırılıp düzeltilir. Onların üstüne de patateslerin yarısı yerleştirilip, üstüne pirinç dökülür yine kaşıkla baskı yapılır. Geriye kalan et ve kızarmış patatesleri pirinçle karıştırıp, yine üstüne döküyoruz ve kaşıkla bastırıyoruz. Bu malzemeleri bu şekilde yerleştirdikten sonra tencereye pilavın şekli bozmayacak yavaş bir şekilde kaynar su döküyoruz. Suyun ardından tereyağı ve tuzda ekleyip ilk önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin ve ocaktan ateşten alıp, 30 dakika demlemeye bırakılır. Demleme bittikten sonra büyük ve geniş bir siniye tencere dikkatli bir şekilde ters çevrilir. İşte bu ters çevirmenin adıdır maklube. Sininin etrafı üçgen olacak şeklinde salata ve yoğurt konur.

Afiyet olsun.

Maklube Pilavı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Soğanlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Karabuğday Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Karabuğday Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?dir?

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?dir?

Güncel

Havuçlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Acem Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yarma Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yarma Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Diyet

Bulgur Pilavı Diyet

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6