Bezelyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Bezelyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur pilavının birçok çeşidini hemen herkes bilir ve yapar. Meyhane pilavı, domatesli bulgur pilavı, şehriyeli bulgur pilavı ve daha birçok lezzetli bulgurla yapılan pilav çeşidi. Hepsi de hem çok besleyici hem de çok lezzetli olan bulgur pilavı birçok sulu yemeğin yanına yapıldığı gibi ana yemek olarak da tüketilmektedir. Ana yemek olarak sunacağınız bulgur pilavı yanına cacık, ayran, turşu ya da salata ikram edilebilir. Ayrıca pratik bir yemektir ve çok çabuk hazırlanabilir. Bulgur sağlığımız açısından önemli besin kaynaklarımız arasındadır. Oldukça yüksek karbonhidrat değerine sahip olan bulgur vücudumuzun enerji ihtiyacını da bu sayede karşılamaktadır. B12 dışındaki tüm B vitaminlerini içinde barındırır, çinko, krom, magnezyum açısından da oldukça zengin olan bulgur folik asit açısından da oldukça zengindir. Başta kansızlık sorunu olmak üzere birçok hastalığa karşıda koruyucudur. Sağlık için bu kadar önemli olan bir gıdayı mutlaka tüketmeliyiz.

Bezelyeli Bulgur Pilavı İçin Gereken Malzemeler
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 3 çorba kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 3-3,5 su bardağı kadar kaynar su
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz

Bezelyeli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle bulguru bol su ile iyice yıkıyoruz ve yıkadığımız bulguru süzülmesi için tel süzgece koyuyoruz. Malzemeleri sığacak büyüklükte bir tencereye tereyağını ve sıvı yağı ekleyip tereyağını eritiyoruz. Eriyen tereyağının içerisine küp-küp doğradığımız soğanları ilave ediyoruz. Soğanlar renk değiştirmeden yıkayıp doğradığımız biberleri de soğana ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. Domates ve biber salçasını da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Güzelce yıkayıp kabuklarını soyduğumuz ve küp-küp doğradığımız domatesleri de karışıma ekleyip tekrar karıştırıyoruz. Domatesler suyunu hafif çekince bulguru ilave ediyor ve birkaç dakika daha karıştırıp pişiriyoruz. Birkaç dakika karıştırdığımız bulgurun artık suyunu ilave ediyor ve pişmesine yakın suyunu tam çekmeden haşlanmış olan bezelyeleri, karabiberi ve tuzunu da ekleyerek ocağın altını iyice kısıyoruz. Bulgurun suyu tamamen çekilince ocağın altını kapatıyoruz. Bezelyeli bulgur pilavı dinlenmesi için kapağın altına bir kâğıt havlu alıyor ve kapağını kapatarak 10-15 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenmiş pilavımız artık yanında cacık, ayran, salata ya da turşu ile servis edilmeye hazır.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Bezelyeli bulgur pilavını daha da lezzetlendirmek için bazı ekstra malzemeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, ince doğranmış taze nane veya maydanoz pilavınıza hoş bir aroma katacaktır. Ayrıca, pilavın içerisine ekleyeceğiniz bir miktar tavuk suyu veya et suyu, lezzetini daha da artıracaktır. Eğer daha renkli bir pilav istiyorsanız, kırmızı biber veya havuç gibi sebzeleri de doğrayıp ekleyebilirsiniz. Bu tür eklemeler hem pilavınızın besin değerini artırır hem de görsel olarak daha çekici hale getirir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domates Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domates Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İç Pilav Nasıl Yapılır?

İç Pilav Nasıl Yapılır?