Konya Pilavı Konya pilavı, genellikle düğün pilavı olarak da bilinir. Bu özel pilav, içerisine yarım kilo et katıldığı için normal zamanlarda pişirilmez, ancak Kurban Bayramı'nda sıkça hazırlanır ve tüketilir. Yanında evde mayalanmış yoğurttan yapılan ayranla birlikte sunumu yapılmalıdır. Konya pilavı, ayransız olmaz. Yapımı uzun gibi görünse de aslında kolay ve zevkli bir süreçtir. Seve seve pişirilir ve afiyetle yenir. Konya pilavını hemen hemen küçük büyük herkes severek yer. Şimdi dilerseniz bu leziz pilavın tarifine geçelim. Konya Pilavı İçin Gerekli Olan Malzemeler
Konya Pilavı Nasıl Yapılır? Konya pilavını pişirmeden önce, bir gece önceden nohutları ıslatıp haşlamanız gerekmektedir. Pilavda kullanacağımız etleri pişireceğimiz tencereyi ocağa alarak ısıtıyoruz. İçerisinde iki yemek kaşığı tereyağını eritiyoruz. Daha sonra kuru soğanı soyup ince ince doğradıktan sonra yağda pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Küçük doğranmış kuşbaşı etleri ilave ederek birkaç kez karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz. Etler suyunu salıp çekinceye kadar kısık ateşte ara sıra karıştırıp tekrar kapağını kapatıyoruz. Etler suyunu çektikten sonra bir iki dakika daha kavurup etlerin seviyesini geçmeyecek kadar sıcak su ekliyoruz. Kısık ateşte etler suyunu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz. Etler suyunu çektikten sonra 4 su bardağı sıcak et suyunu (Et suyu yoksa normal sıcak su) ekliyoruz. Baharat ve tuzunu ayarlayıp serptikten sonra etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam ediyoruz. Etler yumuşacık olunca tencereyi ocaktan alıyoruz. Bu pişirme yöntemi, sert olan etler için uygundur. Eğer etler daha önceden yumuşamışsa, baharatları ve tuzunu ekleyip hemen ocaktan alabiliriz. Pilavı pişireceğimiz başka bir tencereye, ılık suda yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ve kalan tereyağını ilave ederek kavuruyoruz. Pişen etin suyunu süzdükten sonra pirinçlerin üzerine ekliyoruz. Sonra da haşlanmış nohut ve kuş üzümünü ekleyerek karıştırıyoruz. Pirinçleri iki parmak geçecek kadar varsa sıcak et suyu, yoksa da normal sıcak su ilave ederek pilav suyunu çekene kadar kısık ateşte ağzı kapalı olarak pişiriyoruz. Konya pilavı suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatıp, kapağını açmadan demlenmesi için 15-20 dakika bekletiyoruz. Konya pilavımız hazırdır. Afiyet olsun. |