Değişik Pilav Tarifleri, hanımlara ana yemeğin yanında sunmak için güzel alternatifler sağlar. Pilav pişirmek ustalık isteyen bir iştir hatta eskiden anneler oğullarına kız istemeden önce, müstakbel gelinlerinin yaptığı pilavı tadarlar ve ona göre kararlarını verirlermiş. Pilav ana yemeğin yanında tüketildiği gibi, başlı başına ana yemek olarak yenilen pilavlar da vardır. Pilav çeşitlerine örnek olarak pirinç pilavı, bulgur pilavı ve şehriye pilavını verebiliriz. Bu pilavlar sade olarak hazırlanabileceği gibi, sebzeli yada etli olarak da hazırlanıp sunulabilir.
Değişik Pilav Tarifleri
Sebzeli Pirinç Pilavı : Çocuklarında çok sevdiği bir pilav çeşidi olan sebzeli pirinç pilavı için gereken malzemeler
- 1 su bardağı pirinç
- 1/2 cay bardağı arpa şehriye
- 1/2 çay bardağı bezelye
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet küçük doğranmış haşlanmış havuç
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- tuz
- tavuk suyu
- sıcak su
Sebzeli Pirinç Pilavı Hazırlanışı
Pirinçler bol tuzlu sıcak suda en az yarım saat ıslatılır. Tereyağ ve sıvıyağ eritilir. Arpa şehriye hafif pembeleştirilir. Küçük doğranmış kırmızı biber ve havuç eklenir ve karıştırılır. Pirinçler süzülür ve tencereye eklenir. Bir miktar tuz atılır ve 2 yada 3 dakika kavrulur. Üzerini 1 parmak geçecek kadar tavuk suyu eklenir ve altı kısılır sebzeli pirinç pilavını suyunu çekene kadar pişirilir.
Domatesli Bulgur Pilavı : Et yemeklerinin yanına çok yakışan bu pilav çeşidi için malzemeler
- 2 bardak kalın bulgur
- 1 soğan
- 1 kaşık tereyağ
- 2 orta boy domates
- 1 kaşık domates salçası
- 3 tane sivri biber
- tuz
Domatesli Bulgur Pilavı Hazırlanışı
Tencere'de yağ kızdırılır, içine doğranmış soğan eklenir ve rengi dönene kadar karıştırılır. Ardından ufak ufak doğranmış biberler eklenir daha sonra küçük doğranmış domatesler eklenir ve 3 dakika çevrilir. Domates salçası eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Göz kararı tuz ve 1 bardak su eklenir ve domatesler kendini salıncaya kadar pişirilir. Bulgur yıkanır, süzülür ve kaynamakta olan karışıma ilave edilir. Üzerini 1 parmak geçecek kadar su eklenip domatesli bulgur pilavı kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
Afiyet olsun.