Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Gelik Pilavı

Gelik Pilavı

Gelik pilavı, ülkemizde sık sık yapılan çok sağlıklı bir pilav çeşididir. Pilav çeşitlerini bulgurlu ve pirinçli pilavlar olarak ikiye ayıracak olursak pirinç pilavları arasında gösterilecek enfes bir pilav türüdür. Kalorisi yüksek olan gelik pilavı yapılışı basit ve pratiktir. Gelik pilavını diğer pilavlardan ayıran en önemli özellik içerisine süt ve süt ürünlerinin girmesidir. Süt ve kaşar peynirinin girdiği gelik pilavı bu sebeple hem lezzetini hem de kalorisini iki katına çıkarmaktadır. Daha önceleri kolay kolay bulunamayan gelik pilavı son zamanlarda ülkemizde restoranlarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. İçerisine giren süt ve kaşar peyniri Türk mutfağına aykırı olmadığı için gelik pilavını seven büyük bir kitle bulunmaktadır. Gelik pilavını hem ana yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz hem de kalorisi yüksek ve doyurucu bir pilav türü olduğu için yalnız başına da herhangi bir ana yemek olmadan tüketmek mümkündür. Gelik pilavının ilginç bir yönü de süt ve kaşar dışında içerisinde mantar bulunmasıdır. Mantar severler bu pilava bu nedenle çok ayrı bir ilgi göstermektedir. İçerisine giren bu çeşitlerle çok besleyici ve çok sağlıklı bir pilav olduğunu zaten kanıtlamaktadır. Gelik pilavını günün herhangi bir saatinde kolaylıkla yapabilir ve sofralarınıza misafir edebilirsiniz. Sağlık açısından da çok faydalı olan gelik pilavı doyurucu olduğu halde hazımsızlık ve kilo kesinlikle yapmaz. Kilo ve hazımsızlık yapmamasının sebebi içerisinde bol miktarda sebze olmasıdır.

Gelik Pilavı İçin gerekli malzemeler

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 500 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya 1 bardak zeytinyağı tamamen isteğe bağlıdır
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 tutam dereotu
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz
  • Tarçın
  • Yenibahar

Gelik pilavının üstü için

  • Kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet haşlanmış patates

Gelik Pilavı Nasıl Yapılır?


Öncelikle pirinçleri güzelce ayıklıyoruz ve yıkıyoruz. Temizlediğimiz pirinçleri bir süre suda bekletiyoruz. Daha sonra pilavı yapacağımız tencerenin içerisine ince ince kıyımladığımız 1 adet kuru soğanı ve yanında kullanmak istediğimiz yağı yani tereyağını veya zeytinyağını ekliyoruz. Soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca arkasından küçük küçük doğradığımız mantarları tencereye ilave ediyoruz. Mnatarları da soğanlarla iyice harmanladıktan sonra pirinçleri de tencereye ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Pilav suyunu çekmeye yakın içerisine bezelye ve baharat çeşitlerimizi ekleyerek bir güzel harmanlıyoruz. Bu harmanlama işlemini gerçekleştirdikten sonra tencerenin içerisindeki malzemeleri geçecek kadar pilava su ilave ediyoruz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra pilavımız pişerken bir yandan da biz pilav üstü için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Öncelikle haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. Daha sonra kaşar peynirini rendeliyoruz. Haşlanmış patatese süt ekleyerek güzelce harmanlayıp püre haline getiriyoruz. Patates püresini ayrı bir kenara rendelenmiş kaşar peynirinide ayrı bir kenara koyarak pilavımızın hazır olmasını bekliyoruz. Yaklaşık pişme süresi 45 dk. Olan pilavımız piştikten sonra ortalama 20 dakika da dinlendirmeye alıyoruz. Pilav dinlenirken tencerenin kapağını kapatıp pilavı sıcak tutmaya özen gösteriyoruz. Daha sonra hazır durumda olan pilavı servis tabaklarına dolduruyoruz ve üzerine önce bir miktar patates püresi daha sonra da rendelenmiş kaşar ekliyoruz. Gelik pilavı hazır servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 19.01.2024 10:27:30
Gelik Pilavı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Gelik Pilavı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Gelik Pilavı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Havuçlu Pilav
Havuçlu Pilav
Havuçlu Pilav, Peynir, domates, sarma, yoğurt, tavuk, pilav. Bu çeşit yiyecekler birbirlerinden farklı bir şekilde tüketmekten zevk alınan yiyeceklerdir. Farklı bir şekilde tüketince karnım doyum olmuyor sanki. Dün de teriyaki sosumu hemen denemek iç...
Fırında Pilav
Fırında Pilav
Fırında Pilav, farklı yemek tariflerinde olduğu gibi fırında hazırlanan pilavın da lezzeti çok daha farklı ve lezzetli olmaktadır. Pilavımızın lezzetini pekiştirmek için pilavımızı fırına vermeden hemen önce ocakta pişirdikten sonra fırına verelim. A...
Çin Pilavı
Çin Pilavı
Çin pilavı; Son yıllarda ülkemizde gelişmeye başlayan bir pilav çeşididir. Bulgur ve pirinç şeklinde pilavları çeşitlendirecek olursak Çin pilavı pirinçle yapılmaktadır. Her ne kadar Çin mutfağı ile bizim mutfağımızın arasında büyük değişiklikler bul...
Garnitürlü Pilav
Garnitürlü Pilav
Garnitürlü pilav ülkemizde son zamanlarda git gide yaygınlaşan çok lezzetli bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç olarak ikiye ayıracak olursak garnitürlü pilavı pirinç pilavlarına bir örnek olarak gösterebiliriz. Yapımı çok kolay olan bu p...
Fırında Tavuklu Pilav
Fırında Tavuklu Pilav
Fırında tavuklu pilav, hep aklımda olan fakat bir türlü fırsat bulup yapamadığım bu pilavı bugün yapmaya karar verdim. Pilav ve tavuk ayrılmaz bir ikili gruptur. Bu ikiliyi nasıl yapmak isterseniz yapın güzel olacak ve afiyetle tüketilecektir. Lakin ...
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
Bir Tabak Pilav Kaç Kalori, Türk mutfağının özelliğinden dolayı sulu yemeklerin ve ızgaraların yanında olukça fazla yenilen pilavın kalorisi, özellikle kilo sorunu olan şahısları ilgilendirmektedir. Pilavın kilo alınmasına neden olması için ilk önce ...
İran Pilavı
İran Pilavı
İran pilavı adı da üzerinde olduğu gibi İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayırt edecek olursak İran pilavı pirinç pilavlar arasında yer almaktadır. İran pilavını güzel kılan noktada zat...
Kavurmalı Pilav
Kavurmalı Pilav
Kavurmalı pilav ülkemizin dört bir yanında yapılmakta olan bir pilav çeşididir. Bu pilav dünya çapında da tüketilmekte fakat Türk mutfağına özgü bir pilav olarak bilinmektedir. Kavurma ismi bu pilava et kavrulup konulduğu için eklenmiştir. Çok lezzet...
İtalyan Pilavı
İtalyan Pilavı
İtalyan pilavı diğer bir ismi ve daha yaygın olarak kullanılan ismi de Risottudur. Adı üzerinde İtalyan mutfağına ait bir pilav çeşididir. Pilavları bulgur ve pirinç pilavları olarak ikiye ayıracak olursak İtalyan pilavı yani Risotto bir pirinç pilav...
Kabaklı Pilav
Kabaklı Pilav
Kabaklı pilav, genellikle evlerimizde kolaylıkla bulunan malzemelerden yapılan ana malzemesi kabaklı pilav olan bir pilav çeşididir. Çok lezzetli ve bir o kadarda pratiktir.Kabaklı pilavın malzemeleri şunlardır2 tane orta boy kabak2 tane orta boy hav...
İç Pilav
İç Pilav
İç Pilav, farklı lezzetlere açık olanlar ve damak tadına güvenenler için özellikle tavsiye edebileceğimiz harika bir pilav çeşididir. İç pilav genel olarak yörelere göre pişirilme esnasında farklılıklar gösterse de genellikle bol baharat kaldırabilen...
Bulgur Pilavı Sade
Bulgur Pilavı Sade
Bulgur pilavı sade, ülkemizin her yerinde sevilerek tüketilen adeta olmazsa olmazlardan biri haline gelmiştir. Gerek lezzeti olsun gerek yapılışının kolaylığı olsun bizlerin bu pilav çeşidi ile sık sık karşılaşmamıza neden olmaktadır. Tabi ki bu kada...

 

Nohutlu Pilav
Türkmen Pilavı
Perde Pilavı
Havuçlu Bezelyeli Pilav
Kuru Fasulye Pilav
Lapa Pilav
Arpa Şehriye Pilavı
Nohutlu Tavuklu Pilav
Hamsili Pilav
Patlıcanlı Bulgur Pilavı
Kepekli Pirinç Pilavı
Özbek Pilavı
Acem Pilavı
Arap Pilavı
Afgan Pilavı
Basmati Pilavı
Azeri Pilavı
Fıstıklı Pilav
Havuçlu Pilav
Fırında Pilav
Çin Pilavı
Garnitürlü Pilav
Fırında Tavuklu Pilav
1 Tabak Pilav Kaç Kalori?
İran Pilavı
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Popüler İçerik
Acem Pilavı
Acem Pilavı
Acem Pilavı, Acem pilavı genellikle çoğu evde yapılmasa da oldukça kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Pilav çeşitleri oldukça çok olup genellikle bulgur v...
Arap Pilavı
Arap Pilavı
Arap Pilavı, günümüzde hemen hemen her evde yapılmasa da çok lezzetli olup zahmetli bir yemek olmamaktadır. Günümüzde pilav çeşitleri oldukça fazla ol...
Afgan Pilavı
Afgan Pilavı
Afgan pilavı, bir diğer adıyla Afganistan ve Özbekistan yörelerinde meşhur bir ana yemektir.Afganistan'da her 21 mart' ta Nevruz sebebiyle afgan pilav...
Basmati Pilavı
Basmati Pilavı
Basmati Pilavı, pirinç türleri arasında mükemmel bir lezzete ve kaliteye sahip olan basmati pirinci ile hazırlanan pilavı bir kez tadan bir daha bu le...
Azeri Pilavı
Azeri Pilavı
Azeri pilavı, oldukça lezzetli ve pratik olmaktadır. Her evde yapılabilecek bir yemek tarifi olup her bayanın yapabileceği kolay bir doyurucu yemek çe...
Fıstıklı Pilav
Fıstıklı Pilav
Fıstıklı Pilav, hem doyurucu olup hemde lezzetli bir yemek türü olmaktadır. Hemen hemen her evde yapılan bu pilav genellikle özel günlerde veya özel m...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kavurmalı Pilav
İtalyan Pilavı
Kabaklı Pilav
İç Pilav
Bulgur Pilavı Sade
Siez Pilavı
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Siez Pilavı
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024