Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı, Türk mutfağının sevilen pilav çeşitlerinden biridir. Özel malzemelerle hazırlanan bu pilav, özellikle etli yemeklerin yanında sunulan zengin ve doyurucu bir lezzettir. Tarifi doğru uyguladığınızda, misafirlerinizden tam not alacak bir yemek hazırlamış olursunuz.

Mengen Pilavı Malzemeleri

  • 2,5 su bardağı baldo pirinç
  • 300 gram kuşbaşı kuzu eti veya dana eti
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy domates
  • 250 gram taze mantar
  • 1,5 su bardağı kıyılmış ceviz içi
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2,5 su bardağı et suyu
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Mengen Pilavı Nasıl Yapılır?

Mengen pilavının yapımına, pilavın ana malzemesi olan pirinçlerin ayıklanması ve yıkanması ile başlanır. Pirinçler sıcak tuzlu suda yarım saat bekletilir. Daha sonra pirinçler nişastasından arındırılmak üzere iyice yıkanır ve süzülür. Bir pilav tenceresinde tereyağı eritilir ve kuşbaşı etler eklenerek suyunu çekene kadar kavrulur. Etler yumuşadığında, üzerine sıcak su eklenir ve susuz kalana kadar pişirilmeye devam edilir.

Soğanlar kabukları soyulduktan sonra ince ince kıyılır ve tencereye eklenir. Mantarlar yıkanarak ince dilimlenir ve tencereye eklenir. Domateslerin kabukları soyulur ve küp küp doğranır. Mantarlar suyunu çektiğinde domatesler de eklenir. Pirinçler tencereye eklenir ve biraz kavrulur. Üzerine sıcak et suyu, tuz, karabiber ve kekik eklenir. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir (yaklaşık yarım saat).

Pilav piştiğinde, tencerenin ağzına kağıt havlu kapatılarak 10 dakika demlenmesi beklenir. İnce ince doğranmış dereotu ve kıyılmış ceviz içi pilavın üzerine serpilir ve karıştırılır. Mengen pilavı sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Beybars

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Neden pilavın demlenme süresinde kağıt havlu kullanıyoruz? Bu adımı atlarsak pilavın lezzetinde ya da yapısında bir fark olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Beybars,

Pilav yaparken kağıt havlu kullanmak, buharın pilav üzerindeki etkisini kontrol etmeye yardımcı olur. Kağıt havlu, tencerenin kapağı ile pilav arasında bir bariyer oluşturur ve fazla buharı emer. Bu sayede pilavın fazla ıslanmadan demlenmesi sağlanır. Eğer bu adımı atlarsanız, pilavınızın yapısında bir değişiklik olabilir; muhtemelen daha yapışkan ve lapa bir pilav elde edersiniz. Bu da pilavın lezzetini ve dokusunu olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, kağıt havlu kullanmak, ideal pilav kıvamını yakalamak için önemli bir adımdır.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilavın Yanına Ne Yapılır?

Pilavın Yanına Ne Yapılır?

Yumurtalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Yumurtalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Basmati Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Basmati Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Safranlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mercimekli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Pilav Tarifi ve Malzemeleri