Pirinç PilavıPirinç pilavı, genel olarak yapılışında zor görünen ve birçok kişinin "bir türlü yapamıyorum, pilavı tutturamıyorum" dediği tariflerden biridir. Ancak, pirinç pilavı yapımında kullanılan malzeme ölçülerine dikkat edildiğinde ve aşağıda oluşturulan tarife birebir uyulduğu zaman, pirinç pilavı yapımının o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Pirinç pilavı yapmadan önce, pilav yaparken dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalarından bahsedelim: Pirinç pilavını yaparken kesinlikle tereyağı kullanılması gerekir. Tereyağı, pirinç pilavına daha lezzetli bir tat kazandırır. Bunun yanı sıra, pirinci alırken baldo pirinç tercih edilmelidir. Pirinç pilavı yapımında kırık olan pirinçler tercih edilmez. Eğer pirinç pilavının daha beyaz görünmesini istiyorsanız, sıcak suyu ilave ederken birkaç damla limon suyu damlatılması gerek. Teflon tava kullanılması gereklidir ve pilav olduktan hemen sonra servis yapılmamalıdır; bir süre dinlendirilmesi gerekir. Şimdi pirinç pilavı tarifine başlayalım. Pirinç Pilavı Malzemeleri
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?Pirinç pilavı yapılışına ilk olarak hazırlanan bir teflon tava içerisine tereyağını ilave ederek başlayalım ve sonra teflon tavayı ocağa alıp ocağı açalım. Tereyağı hafif olarak kızdıktan sonra şehriyeyi ilave ederek, şehriyeler renk değiştirene kadar kavuralım. Daha önceden yıkanmış olan baldo pirinçleri de tavaya ilave ederek kavurmaya devam edelim. Yaklaşık olarak 5 dakika kadar hiç durmadan karıştırmamız gerek. Eğer karıştırılmaz ise pirinç pilavının dibi tutar. Bu arada bir kaba 3,5 su bardağı sıcak su ve tavuk bulyonu ilave ederek karıştıralım (isteğe göre tuz ilave edelim fakat bulyon tuzlu olduğu için bu noktaya dikkat etmek gerek). Bu karışımı da pirinç ve şehriyenin kavrulduğu tavaya ilave edelim ve birkaç kez karıştıralım. Sonra tencerenin kapağını kapatalım, ocağın altını kısalım ve yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Bu süre içerisinde pilavı kontrol etmek için tencerenin kapağını çok sık olarak açıp kapatmamak gerek. 7-8 dakikanın sonrasında kapağı açıp pilav suyunu çekmiş mi diye kontrol etmelisiniz ama kapağı çok sık açarak buharında pişmesine engel olmayın. Pirinçler suyu tamamen çektiği zaman, pilavınızın dibine tutmadan altını kapatmanız gerek ve pirinç pilavınızı birkaç kez karıştırmalısınız. Pilavı karıştırdıktan sonra tencerenin üzerine kağıt havlu sererek kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar dinlenmesini bekleyelim. Kağıt havlu buharı çeker ve pilavınız tane tane olur. Pirinç pilavı bu aşamadan sonra hazır olacaktır. Afiyet olsun. Pirinç Pilavı Püf Noktaları
|
İyi günler bugün dışarıda işim vardı ve çocukların okul çıkış saatine zor yetiştim. Dolayısıyla yemek yapacak vaktim olmadı hemen üzerine pirinç pilavı koymak istiyorum fakat pirinci suda bekletmedim. Acaba direkt pirinci kavurarak yapsam olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
Cevap yazMerhaba, pirinci suda bekletmeden de pilav yapabilirsiniz. Pirinci kavurarak yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle pirinci iyice yıkamanız gerekiyor, nişastasını gidermek için. Sonra tencerede yağı kızıdıktan sonra pirinci ekleyip kavurun. Kavurma işlemi pirincin daha lezzetli olmasını sağlar. Kavurduktan sonra üzerine suyu ekleyip pilavı pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!